Cum se inmultesc florile gratis, este un lucru ce ni-l dorim sa il cunoastem, nu numai prin prizma unei cheltuieli oarecare, ci si de dragul de a inmulti anumite plante care ne ” ies in cale”, cum ar fi Impatiens (Sporul casei) sau Pachystachys (Pachistachis). Butasii pot fi procurati foarte usor, in momentul in care vrem sa tundem florile si sa le facem coroane.

Inmultirea in apa, despre care scriu astazi, se face simplu si cat de cat rapid, si este ca un fel de sora cu inradacinare butasilor in pamant

Cum se inmultesc florile – Inradacinarea in apa

Avem nevoie de:

  • butasi cu lungimea intre 5-15 cm, cu cateva frunze ( 3-6), nici prea fragezi, nici prea lemnificati
  • foarfeca pentru taiat butasul
  • pahar cu apa

cum se inmultesc florile

Odata ce am gasit planta care ne poate oferi butasi de marimea descrisa mai sus, taiem un butasi cu o foarfeca sau cu un cutit ascutit, mai jos de nod, caci de acolo vor aparea radacinile.

Punem butasii intr-un pahar cu apa, atat cat sa poata sa stea cu nodurile de pe tulpina in apa, insa frunzele sa ramana obligatoriu afara.

butas impatiens

 

butas pachistachis

In 10-12 zile, vor incepe sa apara radacinile. Nu aglomerati prea multi butasi intr-un pahar si nu ii lasati sa faca radacinile prea mari, deoarece se pot incurca si va fi greu de “descalcit”

Odata ce ai observat radacinile destul de frumos dezvoltate, transferati butasii in ghivece cu pamant. Faceti un amestec usor de pamant de gradina si mranita sau compost, 50/40 si inca 10 parti nisip.

mranita

Daca radacinile au crescut prea mari, tundeti-le inainte de a le planta in pamant. Dupa ce le-ati plantat, le udati bine ca pamantul sa se aseze pe radacini si apoi le admirati cum vor incepe sa se dezvolte. In momentul in care dau semnal ca ghiveciul a devenit prea mic pentru ele si radacinile au inceput sa iasa, transferati-le in ghivece sau jardiniere mai mari.

inmultire prin butasi 2

Daca aveti mai multi butasi si diferiti, puteti realiza jardiniere impresionante in primavara :)))

Gradinariti cu dragoste!