De ce facem zarzavat de iarna? Este o intrebare care mi se pune, in cazul in care, radacinoasele le putem pastra in nisip sau alte modalitati, verdeturile in frigider, bulionul separat..stiti ce  zic.

Avem momente in care pentru o ciorba, nu ai timp sa stai in bucatarie sa te ocupi de legume, sa le aduci din beci, sa le speli, sa le cureti, sa le tai.. , nu ai timp, nu ai chef, vrei sa vezi emisiune buna, vrei sa te plimbi sau alte o mie de treburi care iti trec prin cap. Atunci, ce sa faci, iei un borcan de zarzavat si dai cu el intr-o oala…stiti ce zic.

Am scris si despre o reteta de rosii si ardei pentru iarna, numai buna de o tocanita, minim de efort si de timp, pentru ca asta ne dorim, cateodata, nu tot timpul, stiti ce zic.

Eu am folosit borcane 800 gr, cat sa imi ajunga pentru oala mea de ciorba de 4 litri ( volum util)

6z

Zarzavat pentru ciorbe – Ingrediente si mod de preparare

  • morcov
  • ardei gras, gogosari, ardei capia, la alegere..ce avem in gradina 🙂
  • telina, poate fi radacina, sau  telia Apio cu tot cu tulpini si frunze
  • rosii si putin bulion proaspat, in sensul ca o parte din rosii le maruntim intr-un blender sau in masina de bulion.
  • sare

Daca as fi avut si radacina de patrunjel si pastarnac, as fi folosit fara probleme, dar nu am avut acum.

Legumele se curata si de taie, morcovul l-am dat pe razatoarea marunta, telina tocata marunt cu cutitul, ardeii tocati cu cutitul cubulete, rosiile tocate. Cantitatile le potriviti pentru cate borcane aveti.

Odata legumele tocate, se pun straturi-straturi si la sfarsit incercam sa umplem din golurile din borcan cu bulionul de care va ziceam.

Se pune sare, 1 lingura rasa, la borcanul de 800 gr, se capacesc bine ( eu le-am mai lasat si cu gura in jos 5 minute, pentru a verifica sa nu curga, deoarece sunt pe piata niste capace…de mori, stiti ce zic).

Se sterilizeaza 35-40 minute, in baie de apa, insa cronometrat din momentul in care fierbe apa.

In momentul in care folositi un borcan, nu puneti sarea toata de la inceput, tineti cont ca zarzavatul are si el o lingura….stiti ce zic 🙂 🙂

Conservariti cu dragoste!