Daca toamna se incapataneaza sa mai stea, nu avem decat sa speculam acest lucru si sa ne cufundam in frumusetile din gradina. Am avut timp sa pregatesc un mic motel pentru insecte. Din multitudinea de ganganii care fac curte tufanicilor, sper ca macar citeva sa gaseasca o camaruta si in motelul meu.

 

motelul de insecte

Ultimele tufanici, rasaduri de anul acesta, isi etaleaza frumusetea. Am facut la inceputul verii, un mic strat inaltat pentru a oferii noilor plantute un pat cald si sigur .

strat inaltat

Cu mult drag am intercalat si o plantuta de levantica, pe care la anul o sa o inmultesc. Anul acesta mi-am dorit foarte mult obtin lavanda din seminte. Nu am reusit.
In calendarul de gradina, maine este ziua in care se pun in pamant seminte pentru flori, dar fiind duminica, am inchis un pic ochii si am incercat, pentru ultima data anul acesta, sa sadesc seminte de lavanda.
Semintele de levantica au nevoie de o perioada de frig (iarovizare) pentru a putea rasarii. Cu greu am gasit seminte  si atunci cand le-am gasit erau cu perioada de valabilitate cam pe final.
Acum, cum mi-o fi norocul. Daca nu or iesi, la primavara devreme pun altele.

mica mea levantica

Ce se mai gaseste prin gradina mea, este ceapa rosie. Recolta noua ar parea, dar este ceapa care a crescut din arpagicul, care la randul lui a iesit din semintele de asta primavara. Alaturi de ceapa stau ultimii mei morcovi stacojii. Un soi superb care impresioneaza prin frumusetea radacinii.

ceapa rosie
morcovi stacijii

Urmeaza randul plantelor aromatice si avem maghiranul, care este mai rezistent la frig. Spun asta pentru ca busuiocul nu a suportat frigul de acum cateva saptamani.

 

maghiran

Langa maghiran rezista eroic coriandru.

 

coriandru

Despre patrunjel numai de bine, recolta foarte bogata, fie simplu, fie cret.

patrunjel de frunze

 

patrunjelul cret, prieten bun cu galbenelele,protejaza marul, la baza caruia locuieste
telina,frageda si suculenta

Telina asteapta si ea ultimele retete de muraturi si salate de iarna.

Revin iar la crizateme, asa in pauza.

Compostul -aurul negru al gradinii
Continui sa umplu lazile de compost. Un strat de balegar, un strat de iarba sau buruieni, pudrate cu coaja de oua uscate si pisate, un strat de deseuri menajere din care nu lipseste zatul de cafea si apoi iar un stat de balegar sau gunoi de pasari, un strat de frunze uscate, acum toamna si tot asa…..

 

frunze,multe frunze

 

stratul de frunze uscate presarate cu pulbere din coji de oua

Primavara trec compostul print-o sita mare si imi fac tot timpul un depozit special pentru florile din vase sau pentru straturile inaltate. Restul il folosesc pentru restul gradinii.

sita mea facuta artizanal
daca am pus deoparte…mai am si acum

Si uite asa se termina alta zi superba de toamna. Luni, ziua de 15 noiembrie, Luna este la apogeu, adica dearte, departe de noi. Daca ar fi primavara, ar trebui sa punem cartofi in gradina. Este singura leguma care se poate pune in pamant in aceasta zi a lunii.

Mai vorbim.