Reteta de cascaval ramane una dintre cele mai cautate reteta dintre branzeturi, asa ca mereu incercam sa ne perfectionam in a realiza la noi acasa un produs de calitate si care sa se apropie cat mai mult de gustul celui original, si daca se poate, sa il si intreaca.
Eu am mai scris o reteta de cascaval de casa, pentru care am fost laudata, dar si certata pentru ca am folosit alte ingredinente infara de lapte, dar este o reteta care se poate consuma dupa cateva ore, fata de aceasta reteta, care se consuma dupa cel putin o saptamana de maturare.

cascaval de casa

Cum se face cascavalul de casa :
Laptele se inchega asa cum am aratat la telemea de vaca.
– se pune cheag, se amesteca bine, se asteapta intre 30-45 minute pentru inchegare,
– se face testul de inchegare, introducand varful degetului in coagul; el trebuie sa il scoti curat nu ” albit” de lapte.
– se taie coagulul cu un cutit lung, cu varful rotund, in felii de 5 cm, si paralele si perpendiculare, pana obtinem ” patrate” ca o tabla de sah.
– se pune oala inapoi pe foc si se intoarece coagulul de la margine in sus si se se taie incontinuare pana vom obtine bucatele mici si zerul apare limpede si frumos. Este o faza care imi place mie foarte mult :))
– cand ajungem la acesta faza, si se vede cu ochiul liber, se stinge focul, deci nu trebuie sa depasasca temperatura pe care o suporta degetul.
– se lasa in jur de 10-15 minute sa se odihneasca si sa se depuna coagulul la baza oalei si zerul frumos, deasupra si se poate deserta usor in alt vas.
– se pune coagulul intr-o sadila si se lasa sa se scurga bine si se formeaza casul, in jur de 8 ore.
– casul format se lasa la fermentat o zi, pe masa din bucatarie, la o temperatura apropiata de 23-25 gradeC ( daca faceti branza seara si se lasa pana dimineata in sadila, dimineata il scoateti si il lasati pe masa pana seara). O sa vedeti ca va aparea o schimbare in aspectul casului. Proba ca sa vedeti daca este fermentat bine o faceti astfel: luati o bucatica de cas si il puneti in apa fierbinte, daca se intinde frumos, ca un elastic, este OK, daca nu, il mai lasati.
– daca este ok, il taiati in felii sau bucati mai mici, puneti o oala cu apa pe foc, nu este nevoie sa dea in clocot, dar sa fie fierbinte, si puneti bucatile de cas la oparit.
– cu o lingura de lemn incepeti si mestecati in cas pana acestea bucati incep sa se ” topeasca” si sa se uneasca, devenind ca un aluat moale.
– nu tineti casul in apa mai mult decat trebuie
– luam casul oparit cu lingura si il punem pe o planseta si incepem sa il framantam usor cu mana ( atentie ca este fiebinte), pentru a scoate surplusul de apa din el,…cateva secunde.
– cascavalul in devenire se pune repede intr-o forma ( eu am ales o bucata de teava de PVC, cu diametru de cc 15 cm) si se lasa 24 ore. Eu pun forma pe o farfurie si la baza pun un tifon curat care sa absoarba apa ramasa in masa de cascaval, nu este multa :))

cascava de casa

– a doua zi se scoate din forma, ( sa vedeti ce fericiti sunteti!) si se sareaza cu sare mare pe toate suprafetele sau se pune in apa sarata 20%, vreme de 3 zile, timp in care il intoarcem pe toate partile.
– in timp de 3 zile, cand sarea dispare de pe cascaval, mai adaugam cate un pic, pe toate partile.
– dupa acest timp de sarare, punem cascavalul la maturat intr-o camera mai racoroasa si se intoarcem in fiecare zi pe partea cealalta sa isi formeze crusta frumoasa si galbena.

Noi l-am consumat si dupa 5 zile si dupa 10 zile si este la fel de bun. Cu cat este maturat mai mult cu atat este mai apropiat de cel din magazin, se rade frumos, se feliaza traznet si mi-a luat mai mult sa scriu acest articol, decat sa il prepar.
Recomand cu caldura aceasta reteta si sper din suflet sa nu mai primesc mustrari pentru ea 🙁
Daca este ceva ce nu ati priceput, nu ezitati sa intrebati!

Preparati cu dragoste!