CUM SE FACE, GRADINA

[CUM SE FACE] Faina de Oase

Faina de oase este principala sursa de fosfor, pe care o putem folosi la plantele din gradina noastra. Fiind niste gradinari ce folosim metode “primitive” si, daca se poate sa folosim materiale si ingrediente din casa sau curtea noastra, am ajuns sa invatam cum sa ne producem propria faina de oase. Deocamdata in cantitati mici, dar odata ce vom stapanim metoda, vom progresa.

faina de oase Am folosit numai oase de pasare, din efectivul din dotare.

Faina de oase – Cum se face

 • Oasele ramase de la mesele in familie, se curata cat se poate de bine de carnea si cartilagiile de pe ele. In cazul in care se folosesc oase negatite, ex. pieptul de pui ramas de la dezosat, se fierb in apa   pana se curata bine resturile de carne de pe ele.
 • Odata curatate, se pun la uscat. Noi le-am pus in cutii, pe calorifere.
 • Se lasa la uscat 1-2 luni, pana ce oasele devin casante
 • Oasele uscate bine, se sparg la inceput cu un ciocan. Se “impacheteaza” in hartie pentru a nu pierde din cioburi cand dam cu ciocanul.
  faina de oase
 • Asa vor arata dupa ce dam de cateva ori in ele.

faina de oase

 • Cioburile de oase se maruntesc apoi intr-un robotel de cafea. In el am incercat noi, probabil cand este cantitate mare, se poate folosi si un robot mai mare sau blender.
  faina de oase
 • Asa arata faina de oase mixata  si gata de pus in amestecul de pamant pentru rasaduri sau in gradina.faina de oase

In general, se folosesc 1-2 linguri la 10 kg de pamant sau pana la 0,5 kg pe metru patrat, in straturile din gradina, si lucrul acesta se face primavara. Trebuie verificat pH-ul solului, inainte de a aplica. Daca este peste 7, se ajusteaza inainte de a adauga faina de oase.

In amestecul de pamant pentru rasadurile de rosii, se pune 1 cana la 50 kg de pamant.

Rating: 5.0, from 5 votes.
Please wait...