UTILE

Despre Posta, Taxe Vamale si TVA la comenzi externe

Stiti momentul acela in care vrei sa faci un lucru mai complicat ( datorita birocratiei) si nu ai indeajuns de multe informatii clare care sa te ajute? Il stim cu totii. Acum ma refer la Posta Romana si la coletele externe, si poate nu as fi scris despre, daca nu s-ar fi gandit fiul meu sa faca o postare pe Facebook, tocmai pentru a-i ajuta cu ceva informatii pe cei care doresc sa le afle.

Despre Posta Romana am si lucruri bune si lucruri mai putin bune. Daca stai sa asculti experientele fiecaruia, si ma refer la cele inafara normalului, iti vine sa iei lumea in cap, insa totul tine de puterea fiecarui salariat de a fi sau nu amabil, nu trebuie generalizat, insa trebuie sanctionata orice neregula, intr-un fel sau altul. Nici nu vreau sa pun in discutie dotarea deplorabila, ci numai amabilitatea de a te ajuta sau a te servi fara a-ti crea impresia ca i-ai deranjat dintr-un vis frumos. Eu, lucrand mult cu Posta, am avut ocazia sa ii cunosc in toata splendoarea lor, cu vocea blanda a doamnei de la colete, cu sticlele sparte returnate, fara nicio scuza sau urma de regret (nu mai vorbim de despagubire, hm), cu rabdarea de a explica unor tineri de 18 ani ce inseamna expeditor sau destinatar ( daca va vine sa credeti… sau mai crunt, daca sa scrie la localitate – satul in care locuia), dar si cu vocea taioasa a alteia care iti spune ca ghiseul s-a inchis tocmai in fata ta…

In fine, mai jos veti citi postarea lui Rafi, in care detaliaza despre primirea unui colet extern (comanda de pe ebay), la care a platit TVA, vama si alte amanunte despre care vorbeam mai sus si despre trimiterea unor colete externe cu Posta.

posta romana

“Am avut numai experiențe pozitive cu Poșta Română în ultimul timp și mi-am zis că la un moment dat o să scriu pe Facebook despre asta (pentru că n-am citit decât lucruri rele despre compania asta, de când mă știu) – poate ajut pe cineva care se întreabă cum e treaba cu vama apropo de produsele din afara UE.

Am comandat pe 22 Decembrie o cameră și un obiectiv din Japonia, de la doi furnizori diferiți, cu transport standard (prin Poștă). Mi s-a zis în stânga și-n dreapta că o să ajungă coletele la mine pe la mijlocul lui Februarie. Ziua următoare, 23 Decembrie, ambii japonezi au trimis coletele.

Pe 28, respectiv 29 Decembrie au sosit acasă, la București, înștiințările cum că aș avea colete pe numele meu și niște formulare pe care trebuia să le completez ca Poșta să mă reprezinte în relația cu vama. Le trebuia acel formular completat, copie după buletin și dovada plății.

Am făcut poză cu telefonul buletinului, dovezii de plată și formularului completat și le-am trimis pe e-mail după ora 16:00 pe 29 Decembrie. Mi s-a răspuns la prima oră pe 30 Decembrie să mă anunțe că trebuie să scriu „conform cu originalul” pe dovada de plată. Am trimis niște noi poze Vineri, după 16:00. Mi s-a răspuns apoi (iarăși) la prima oră pe 3 Ianuarie, spunându-mi-se că totul e OK și că vor ajunge la mine coletele pe 5 Ianuarie SAU pot merge eu la Oficiul Poștal din Giulești să ridic coletul ziua următoare, 4 Ianuarie. Evident că asta am făcut.

Și da, am plătit TVA + taxe vamale diferite pentru aparat și pentru obiectiv (în jur de 3-4% din pretul lor).

TL;DR: Am plasat comanda pe 22 Decembrie, a fost trimisă comanda pe 23 Decembrie, am primit comanda pe 4 Ianuarie.

Legat de colete externe trimise de mine în Belgia: am avut două pachete de trimis, dintre care unul de 20x20x175 CM / 6 KG și unul mai mic, de 11x11x50 CM și mai puțin de 1KG. Am încercat prima oară să trimit cu o firmă de curierat privată care mi-a dat un preț de aproximativ 1400 RON pentru acest transport, cu livrarea la destinație a doua zi. Cum acest preț era mult mai mare decât necesita situația mea, am mers la Poșta Română, într-o Luni dimineață, pe la ora 10:00. Am completat două formulare diferite pentru cele două colete și atașat câte o foaie cu destinatarul/expeditorul pe fiecare dintre colete. Am avut noroc că nu a fost coadă când am ajuns eu și toată operațiunea a durat cam 10 minute (cântărit, facturat, semnat, etc.). M-a costat 270 ron pentru ambele colete externe. Diferenta mare!

Destinatarul a ridicat coletele Vineri, în aceeași săptămână, dar primise avizul de la Poșta Belgiană cu o zi înainte, Joi, deci se putea lua și mai rapid.”

Cam atat pentru azi.

Rating: 5.0, from 2 votes.
Please wait...