Ceapa este leguma care poate sa iti stoarca sir de lacrimi, sau care te poate face sa intorci capul rapid atunci cand inspiri o anumita aroma a ei, insa si leguma care este aproape medicament diuretic sau vindecatoare a ulceratiilor de la nivelul gurii sau a durerilor de dinti, cea care este nelipsita din bucataria universala si care iti da savoare preparatelor din bucatarie.

Este una dintre cele mai vechi legume, alaturi de varza si fasole si acest lucru inseamna ca se cunoaste de acum 7000 ani IHr, crescand salbatic atunci cand nici nu se inventase agricultura, dar se cultiva de acum 5000 de ani, din epoca bronzului.

Clar-clar, nu se stie care a fost zona in care s-a domesticit  prima data, anumiti istorici sustin ca  ar fi pornit din Orientul mijlociu, Iran, Pachistan ( Cultura babiloniana) si altii sustin ca ar fi aparut din Asia Centrala. Oricum , acum 5000 de ani in urma, se gaseau cultivate in gradinile din China.

Ceapa era populara si pentru ca nu era perisabila si putea sa fie pastrata pe timpul iernii, fiind un aliment de baza, alaturi de paine si bere.

Egiptenii au fost cei care au venerat ceapa, introducand-o in diferite ritualuri religioase, inelele acesteia fiind simbol al eternitatii. Tot ei au pictat-o pe peretii piramidelor si al mormintelor si au folosit-o in procesul de mumificare, ceapa fiind descoperita in corpurile mumificate, ochi, pelvis, sau lipite de piept si au crezut ca, din cauza proprietatii ei antiseptice, poate fi utila in viata de apoi.

In secolul al saselea, in India, se scote primul tratat medical, in care se celebreaza ceapa ca si medicament, fiind diuretica, buna pentru digestie, inima, ochi, articulatii, utila in muscaturile de caine, iar in secolul unu, medicii greci dadeau sa bea suc de ceapa sportivilor inainte de Olimpiada sau chiar frecau ceapa pe corpurile lor.

 

istoria cepei

In America, aunci cand colonistii europenii au dus bulbii de ceapa, si-au dat seama ca americanii nativii consumau deja varianta salbatica a acesteia.

Totusi, a existat si o perioada de decadere a cepei, pana in secolul al 19 lea, aceasta fiind considerata hrana pentru saraci, aristrocaratii dezagreand si consumul cepei in stare cruda. In India, Brahmanii si Jainii chiar au interzis consumul, lucru valabil si azi.

In rest, povestea cepei continua in gradinile noastre, in camarile noastre si in farfuriile noastre. Este leguma nelipsita din 80% dintre mancaruri si, anumite gradini, chiar daca nu au cultivate diverse soiuri de rosii negre sau de ardei mov, castraveti amari sau morcovi rosii, ceapa cu siguranta nu lipseste, si nu vorbim de un rand-doua, ci de zeci de straturi care se mandresc in soare toata vara.

 

Gradinariti cu dragoste!