Laptele de nuci este un produs vegetal, ce poate inlocui cu succes laptele adevarat, atat consumat asa simplu, cat si in prajiturile de post si nu numai.

Intotdeauna am spus ca imi plac nucile la nebunie si le consum mereu, poate pentru ca este si o hrana buna pentru creier :))) Am facut unt de nuci simplu, unt de nuci cu ciocolata amaruie( un fel de Nutella de casa), am combinat nucile cu alte seminteturi tot pentru a scoate untul din ele, le-am folosit in dulceata de nuci verzi…si nu mai vorbesc despre retetele de prajituri si cozonaci.

Aceasta reteta am gasit-o pe site-ul Laurei si nici nu am ajuns bine acasa, ca am si facut-o. Laptele l-am baut simplu si l-am folosit la o prajitura, chiar si la cafeaua de dimineata, nucile ramase le-am folosit la o reteta de mere umplute, fara prea mare dificultate. Pur si simplu am curatat cateva mere, le-am scobit si le-am umplut cu nuca ramasa de la lapte, in care am adaugat 1 lingura de zahar si le-am copt o jumatate de ora. Cu cate o lingura de smantana deasupra si una de miere, au mers de MINUNE.

Sa revenim.

lapte de nuci

Lapte de nuci – Cum se prepara

  • Nucile se curata cu atentie si, desi nu scrie in reteta, le-am copt cateva minute in cuptorul preincalzit, pana au inceput sa se auda zgomote de decojire. Le-am scos si racit, apoi le-am decojit in palme, pentru a scapa de foitele lor incomode.
  • 125 gr de nuci  se acopera cu 700 ml de apa la temperatura camerei si se lasa asa 6 ore. Eu le-am lasat cam 8 (pana am venit de la serviciu).
  • Dupa acest timp, se strecoara printr-o strecuratoare si se spala cu cateva jeturi de apa rece.
  • Se pun intr-un blender peste care se pun alti 700 ml apa.
  • Se mixeaza pana capata o consistenta omogena si aspectul laptos.
  • Se strecoara printr-o panza sau tifon pus in mai multe straturi, iar la sfarsit se storc bine nucile.
  • Laptele de nuci se pastreaza in frigider pana la o saptamana, iar nucile folositi-le cum vreti ori varianta pe care v-am dat-o mai sus.