Stiti ca secretul unei gradini rodnice este pamantul, si ca sta in puterea noastra sa avem grija de el. Sunt multe metode de a o face, totul depinde numai de noi si de cata pasiune punem.

Fie ca optam pentru o gradina cu sapa, fie ca avem straturi inaltate sau si mai si, straturi lasagna, trebuie sa avem materia prima cu care sa hranim pamantul.

Stim foarte bine ca atunci cand adaugam in gradina compost sau mranita, adaugam aur negru solului, acesta va retine mult mai bine umiditatea in sol si astfel, elementele nutritive ajung mai usor la radacinile plantelor.

Despre compost am scris foarte mult, mi se pare o minune a deseurilor, ce ar trebui sa capete o importanta deosebita, insa despre mranita am discutat mai putin.

Mranita ca definitie, este un gunoi de grajd putred, descompunerea facandu-se in 6-12 luni, depinde de conditii. Nu tot gunoiul de grajd este la fel, cel de cal contine mai multe seminte de buruieni decat cel de vite. Este chestia de aparat digestiv si de cum sunt digerate buruienile si fanul.

Stiu ca putem sa imprastiem gunoiul proaspat din toamna, sa il introducem in pamant si astfel se descompune pana in primavara anului urmator, insa semintele de buruieni nu au nici o treaba si vor rasari in toata splendoarea lor.

Mranita in schimb, prin descompunerea fierbinte, are avantajul ca dezactiveaza semintele de buruieni, in cazul in care temperatura din gramada creste pana la 70 grade C si se si mentine 24 ore.

Pentru ca acest lucru sa se intample, trebuie sa facem gramezi de gunoi de grajd si sa le acoperim cu prelate sau alte lucruri.

Eu am facut o gramada dintr-un gunoi de grajd partial descompus (din grajdul fostei vacute) si fan, iar pentru ca descompunerea sa fie mai OK, am adaugat si ceva masa verde, deoarece trebuie sa fie un raport anume intre materia maro si cea verde ( C/N, 30/1) si am folosit brazde de iarba si urzici.

Se uda gramada si pentru o buna descompunere este recomadat sa se folosesca macerate de urzica si tataneasa, ca si “maia”. Cum la noi nu lipsesc maceratele, am udat gramada din belsug si am acoperit-o cu tot ce am gasit , folii rupte, paturi vechi…stiti ce vreau sa spun, ce sa fac daca nu am prelate.

In primavara ar trebui sa arate ca o “pudra”,  ca cea din poze care este de vreo 6 luni, si daca tot veni vorba de pudra, vreau sa va reamintesc neaparat ca trebuie sa va opriti pamant pentru rasadurile din ianuarie-februarie, pentru ca atunci o sa fie inghetat si veti fi nevoiti sa cumparati 🙁

Si pentru ca totul sa fie mai usor si mai distractiv, am colectionat si o fac in continuare, zeci de tuburi de carton de la hartia igienica. In acest sens cumparam la baxuri si folosim si la bucatarie, in locul celei speciale de bucatarie, cu tubul mare.

Pamant avem, ghivece avem, seminte avem…sa vina primavara!  🙂

pisi