Acest salam facut in casa este la fel de bun ca orice preparat pe care il mesteresti in bucataria proprie din ingrediente bine stiute. De o perioada buna de timp nu mai mananc salam cumparat, l-am inlocuit din sandwish-uri, cu fructe uscate. Ma ingrozesc atunci cand citesc ingredientele de pe etichete, asa ca, inainte de Craciun, am zis sa incerc si un salam facut in casa din carne de porc.

Am cautat retete, am cernut la ele…si am ramas sa incerc una care mi-a suras. De ce mi-a suras? Pentru ca, desi sunt o persoana anti-alcool, am ales-o pe cea care are in compozitia ei, un pic de coniac si un pic de votca, si uite asa, plecaram prin magazine dupa niste sticlute mici de “bauturi spirtoase” 🙂 🙂 M-am gandit ca au ele un secret de se pun in compozitia carnii, si ca nu ii vor conferi un titlu de “mezeluri spirtoase”, in loc de salam crud-uscat.

Ideea este ca ele si-au facut treaba in liniste, nu au lasat gust sau miros, iar salamul de casa a iesit grozav tare 🙂

Salam facut in casa – Ingrediente si mod de preparare

  • 1.5 kg carne (eu am folosit de porc)
  • 700 gr slanina
  • 3 linguri sare
  • 0.5 lingurita piper
  • 2 linguri zahar
  • 1.5 linguri votca
  • 50 ml coniac
  • 4 catei usturoi
  • cimbru
  • mat de porc (cc.2,5 m)

Se pregatesc carnea si slanina dupa cum urmeaza, carnea se taie in fasii cat mai subtiri, se pune intr-un castron, iar peste ea se adauga 1 lingura de sare, o lingura de zahar, piper, vodca si alte condimente pe care doriti sa le puneti, in cazul meu, mult cimbru. Se acopera castronul si se da la frigider peste noapte.

Bucatile de slanina se freaca bine cu sare si usturoi si se da la frigider peste noapte sau cel putin 12 ore.

A doua zi, scoatem carnea si o dam prin masina de tocat, cine vrea sa folosesca sita mare, poate sa o faca, insa eu am folosit sita mai marunta, pentru ca imi place compozitia mai omogena. Intre timp, slanina se pune in congelator 20-30 minute, astfel se va toca mai usor, deoarece se recomanda tocatul manual. Daca o dam prin masina, salamul va parea gras.

Deci, avem carnea tocata prin masina si slanina tocata manual cu cutitul. Se amesteca totul, apoi se adauga restul de sare si zahar, coniacul si alte condimente dupa plac. Eu am gustat sa pot sa imi dau cu parerea ca are si sare si piper, cimbru si aroma de usturoi (nu prea mult…ca la carnati).

Se umplu matele de porc, se leaga la capete si se pun la uscat.

Noi le-am dat cateva ore de fum in primele zile, apoi le-am lasat la uscat, undeva la rece. Cand s-au implinit 5 saptamani, am feliat si am gustat.

G R O Z A V!

Deci se poate si fara consevanti sau coloranti.

Numai bine!