GRADINA

Secrete ale cultivarii castravetilor in gradina bio

Cultivarea castravetilor este una comuna tuturor gradinilor de legume, poate pentru ca nu exista o salata de vara mai buna decat cea de rosii, castraveti si ardei, sau grozavia uni castravete murat de vara, care poate deveni o bogatie de probiotice.

Despre castraveti numai de bine as zice, insa, cultivarea lor ne poate pune ceva probleme, ca de altfel, orice leguma din gradina bio. De aceea, am adunat cateva secrete despre cultivarea lor, stiind ca multi gradinari doresc sa le afle.

secrete castraveti

Secrete ale cultivarii castravetilor in gradina bio

  • De cata apa au nevoie castravetii?

Odata cu venirea temperaturilor mari, castravetii trebuiesc udati fara menajamente, avand nevoie de pana la 3 litri de apa pe zi, mai ales in zilele caniculare, udare care trebuie facuta la baza castravetilor, nu deasupra.

  • Cand facem udarea?

In timpul cresteri plantei, pana la inflorire, este de preferat sa se ude dimineata, odata ce a trecut la inflorire si rodire, udarea se va face seara.

  • Care este randuiala fertilizarilor?

La inceputul plantarii castravetilor le este necesar mai mult fosfor pentru a-si forma radacini bogate si pentru a-si “gandi “bine roadele, in momentul in care incepe sa lege primele fructe, are nevoie de azot si potasiu. Intr-o gradina bio, fosforul il luam din faina de oase, din gainatul de pasari, din extractul de peste. Azotul il luam din maceratul de urzica, extractul de peste, gunoiul de grajd, zatul de cafea, compost. Potasiul il luam din cenusa, maceratul de tataneasa, maceratul de bob( teci ramase de la recoltarea boabelor, frunze si tulpini), coji de banane.

  • Ce fertilizanti folosim pe pacursul cresterii?

Castravetii sunt mari iubitori de substante nutritive, insa nu in concentratii  mari dintr-o data. Se fertilizeaza des si in concentratii mici. Exemple de retete ar fi urmatoarele: ceai de gunoi de grajd in dilutie de 1:10 sau ceai de gainat de pasare 1:25. Des inseamna 1 data la 2 saptamani. Daca frunzele par arse, inseamna ca s-a depasit concentratia de fertilizant si atunci se uda bine in zilele urmatoare. O reteta simpla pe care o putem folosi saptamanal, imediat dupa ce castravetii au inceput sa infloreasca, este : 2 kg cenusa de lemn pusa intr-un sac de panza in 50 litri apa, se lasa la macerat 4 zile si se foloseste o cana la fiecare planta.

  • Cu ce solutii tinem departe departe bolile micotice?

Laptele proaspat diluat cu apa (1/8), lapte acru diluat cu apa(1/8), zer nediluat, aspirina 1 comprimat la 5 litri apa, ceai de parul porcului, ceai de foi uscate de ceapa. Una din solutiile acestea se folosesc saptamanal.

  • Cum ne dam seama ce le lipseste castravetilor nostri?

Privim la frunze si la castravetii de pe plante si vedem ce ne cer. Daca acestia au o culoare verde deschis si varf ascutit (ca in fotografia din dreapta sus)- au nevoie de azot, daca sunt umflati la varf si apoi se subtiaza sub forma de carlig – au nevoie de potasiu, daca frunzele sunt mici, verde inchis spre albastru – au nevoie de fosfor.

Sper ca v-au fost de folos!

Gradinariti cu dragoste!

Rating: 4.4, from 18 votes.
Please wait...