Soluția de drojdie pentru grădină, sau bragă, cum i se mai spune, a fost recent introdusă în categoria fertilizatorilor din grădina ecologică. Ea provine de la ruși, iar eu ii consider grădinari de excepție în materie de soluții bio.

Acum na, asa cum se întâmplă de obicei, găsim la rețete și la modalitățile de preparare … cu duiumul. Este important să știm care este cea mai bună metodă pentru noi și care se adaptează nevoilor noastre.

De ce să folosim drojdia de bere în grădină

  • drojdia  duce la îmbunătățirea calității solului;
  • contribuie la dezvoltarea rădăcinilor și a masei foliare
  • face ca plantele să tolereze mai ușor căldură sau alte condiții meteo deosebite.
  • crește rezistența plantelor la boli, mai ales la roșii
  • crește semnificativ numărul ovarelor și implicit al fructelor
  • drojdia este la un preț accesibil
  • dioxidul de carbon care rezultă din activitatea drojdiei ajută la dezvoltarea sistemului radicular

Rețeta pentru soluția de drojdie pe care o folosesc și care mi se pare ok, și în preparare, și în utilizare este:

  • 500 gr drojdie proaspătă
  • 1/2  pahar zahăr
  • 4,5 litri apă de ploaie sau izvor (apă clorinată inhibă dezvoltarea bacteriilor)

Într-un vas de 5 litri sau sticlă de plastic de 5 litri (aceasta este cea mai ușor de găsit), punem drojdia și zahărul. Dacă utilizați borcan cu gura mai largă, puneți-l direct în el și mestecați direct în el, apoi puneți apă, dar nu toată, deoarece începe să acționeze și să facă spumă. Punem primii 3 litri, lăsăm să se calmeze și apoi punem restul. Dacă folosim sticla, amestecăm drojdia cu zahărul și un pic de apă într-un recipient, apoi golim în sticlă.

Acoperim borcanul cu un tifon și lăsăm vasul câteva zile la dospit. În unele rețete se scrie că se folosește imediat, în altele, că se lasă la fermentat 10 zile. Pe prima soluție am lasat-o 10 zile, pentru că era rece, acum am lăsat-o doar 3 zile, pentru că a fost foarte cald.

În solar, am pus o sticla de 5 litri în bazinul de apă cam cu 400 litri de apă … diluția a fost mare, dar sunt mulțumită de cum arată roșiile acolo. În grădină am folosit în jur de 800 ml la 10 litri de apă (în jur de 9 litri de apă).

solutie de drojdie
Solutie de drojdie pentru gradina

Această soluție de drojdie se poate folosi și foliar, și udat la rădăcină.

Dacă se folosește folia, avantajul este că se face economie de soluție, iar substanța se duce direct la plantă. Este recomandată în faza de rasad, atunci când este necesară dezvoltarea frunzelor și a tulpinii.

Dacă se folosește la rădăcina plantelor, avantajul este că acționează și asupra solului, îmbunătățind structura și compoziția pământului. Se utilizează 1 litru de soluție pentru fiecare cuib de roșii, dar, dacă plantele sunt mai mici, putem reducem puțin cantitatea.

Eu am folosit-o și la ardei, vinete și castraveți, dar am folosit metoda udatului la rădăcină.

Avertizări!

  • Nu se face exces de zel deoarece, în timpul activării și fermentării, se produce o cantitate de etanol care face ca roșiile să se coacă mai repede, însă planta va îmbătrâni mai repede decât ar trebui.
  • Nu se face exces de zel cu soluția de drojdie, deoarece, în momentul în care ea activează, consumă mult potasiu, astfel sărăcind plantele de acest element. Pentru a nu se produce aceast fenomen, putem pudra cu cenușă, printre plante, oferind o doză de potasiu solului. (De aceea, veți găsi unele rețete în care se pune și cenusă în soluție)
  • Dacă o folosim foliar, atunci o facem dimineața devreme, niciodată nu o pulverizăm pe soare sau seara, deoarece, pe soare putem arde plantele, iar pe seară, putem lăsa frunzele ude peste noapte și așa ceva nu este recomandat la roșii, niciodată.
  • Utilizarea soluției de drojdie se face de 4 ori pe sezonul de grădinărit.
  • Dacă utilizăm  drojdie uscată, folosim 50 gr/5 litri apă.

Grădinăriți cu dragoste!