Nu cred ca exista gradina fara trandafiri. Nu cred. Daca te uiti in curtile oamenilor, la timpul asta, vezi sticle de plastic care adapostesc micii lastari ce au supravietuit iernii. Si in majoritatea cazurilor, procentul de succes este de 70-80 la suta. Dar odata ce trandafirul s-a prins, urmeaza ingrijirea lui. Din urmatorul an trebuie sa le fie aplicata o taiere minima. Taierea se face primava, in martie, cand infloreste forsitia.
Prima regula care se aplica la orice taiere, la orice tip de trandafir, este taietura corecta. Aceasta se face la 2 cm de mugure si trebuie sa fie paralela cu directia de cresterea a acestuia. Nici prea aproape de mugure si nici prea departe.

Aceasta regula se aplica si in cazul in care taiem florile ofilite.Acestea se taie pana la urmatorul mugure, dar tot aceeasi regula se aplica.

Eu am trandafiri tufa, cataratori (rembler) si de cei care cresc in forma de cascada, numiti si trandafiri atarnatori (acestia infloresc odata pe an).
 Trandafirii cataratori
–  in primul rand tai lastarii uscati sau batrani si apoi lastarul principal, il scurtez nu foarte mult, iar lastarii laterali, la 3 muguri, pe toata lungimea lastarului principal.

 

Trandafirii tufa
– ii tai , pe unii la jumatatea inaltimii, iar pe altii pana la 20-30 cm de pamant, depinde de locul din gradina unde se gasesc si cum isi vor etala frumusetea.

Trandafirii copacei-cascada
– tai toti lastarii de pe tulpina, iar lastarii din coroana ii tai,  principalii la aproximativ 30 cm si secundarii la 3 muguri.

 

 

Aplicand aceasta taiere, sunt multumita de felul in care infloresc in timpul anului.
Mai vorbim.

Gradinariti cu dragoste!