Uncategorized

Un PlusConfort cu termopan la curte?

  In mare parte, un om cand isi doreste o casa la tara, si-o doreste pentru liniste si pace, libertate de toate felurile, in cel mai fericit caz si energetica, si nu mai zic despre teren, gradina, pomi fructiferi..
  Casa noastra este una batraneasca, simpla, fara prea multe sofisticaturi, am mostenit-o de la bunici, in fine, nu am avut cum sa avem si pretentii, nici ca se punea problema. Vantul suiera prin toata tocaria de lemn mancata de carii, zapada ajungea direct in camere, pe sub usi, numarul sosetelor groase de lana, era proportional cu codul gaben de ninsori sau viscol :(
  Dar unde dragostea este mare, restul nu conteaza, treci prin fiecare greutate cu fruntea sus, teancul de batiste si paracetamoale si inca un ilic de lana in plus, pana cand incepi sa te calesti si sa consideri ca primavara este vara si viata este atat de calda la 18 grade.
  Acum sa nu credeti ca am indurat foarte multi ani asa. Nuu, si nu din cauza nu ne-am fi dorit, dar ni se cam terminase stocul de caltuni* si, cat am iubi noi viata la tara cu primitivismul ei simpatic, tot am zis STOP odata.
  A, am uitat sa va spun ca, daca nu cumva stai undeva sus pe munte, sau undeva in camp deschis, pe un teren extravilan, departe de viata tumultoasa a satului, nu ai cum sa ramai indiferent la “vocea strazii”, la tipetele din drum ale vecinilor cu surzenie cronica in fise medicale, sau dorinta puternica de a se face auziti de catre toti concetatenii de pe o raza de jumatate de sat. Inchizi un ochi, in speranta unei odihni binemeritate, dar NUUU, nu te lasa strada.
Sa reiau de la STOP.
Luaram ruleta, facuram masuratori, cautaram preturi, ne facuram vise despre cum va fi viata noastra de dupa, si concluzia finala fu: termopan, daaa, aceasta este solutia.
Ups, ar mai fi o problema, cerdacul sau pridvorul casei are bolta intre stalpii din beton. Se poate ca sa gasim tocaria boltita, cu geam termopan ? Aceasta era marea problema.
Stiti cum este, repede intrebi in stanga si in dreapta, cum au facut altii, unde sa gasim o firma buna, fara ca sa ne trezim cu garniturile de cauciuc iesite si ploaia in casa, cine este in stare sa ne faca si bolte si sa le si monteze, normal, si peste una si alta si pretentia unui raport calitate-pret, bun-bun. Ingrijorare mare, sa fie etanseizare perfecta, sa aiba si deschidere oscilobatanta, sa aiba feronerie de calitate si sa aiba acel ceva care sa te atraga si fonicul, doamne, fonicul sa fie bun si de nadejde, deci un PlusConfort in toata regula.
Acum imi amintesc cu zambetul pe buze cum am plecat la serviciu si am lasat casa cu pridvorul cu muscate rosii si pisica pe el si am venit acasa si am gasit aceeasi casa cu o tocarie maro, cu arcade, moment in care am zis ” parca ar fi o casuta din povesti!” Deja imi imaginam nuanta perdelelor care sa se asorteze cu nuanta tocariei si a fost un moment magic.
Acum ni s-a ivit o alta problema care “ataca” linistea si pacea vietii de la tara, pasarile si animalele vecinilor care vin nechemate la noi in gradina. Este timpul sa zicem STOP, dar ati auzit cumva de termopan care sa ingradeasca toata curtea?

caltuni* – sosete groase de lana
No votes yet.
Please wait...