Nu stiu altii cum sunt, dar eu am fost atrasa intotdeauna de tot ce inseamna natura, organic, ecologic, biodinamic, deci de tot ce este legat de asocierea intre om, animale, plante, pamant, aer, apa, foc, vant, luna si soare si tot ce tine de felul in care unele au efect asupra altora.

frumusetea unui izvor surprinsa artistic de fiul meu

Prin urmare, am incercat pe cat posibil sa elimin din gradina substantele chimice, sa folosesc preparate din plante, sa sortez gunoiul in cel ce se descompune si cel care nu, sa colectez cenusa din soba pentru compost, sa pastrez in gradina plantele de leac chiar daca nu sunt tocmai dragute, sa cultiv 3 pomi atunci cand am taiat vreunul, sa colectez cu grija balegarul de la vacuta mea si gainatul de la gaini, sa am grija de lada de compost, sa urmaresca seara pe cer fazele lunii.
Bun, dar nu e de ajuns. Mai am multe de invatat.

Acum, toamna, incerc sa fac un bilant al activitatii mele si vad ce probleme am avut si caut solutii pentru la anul. Solutiile sa fie neaparat ecologice si chiar biodinamice.

Si studiez, studiez, studiez si cu cat citesc mai mult cu atit vad cum exista oameni remarcabili care fac din gradina un paradis, fara bani multi, fara firme de proiectari, oameni care salveaza planeta, salvand intai sanatatea solului. Oameni care au urmatoarea logica : ai grija de pamant si el va avea grija de plante.
Incet, incet, vreau sa-mi intorc capul catre  aceste sfaturi si pentru aceasta vreau sa fac cateva lucruri noi, iar pe cele stiute sa le fac mai bine.
Spre exemplu un “hotel pentru insecte”, pentru o mai buna polenizare, lucru care mi-a lipsit anul acesta din solar la tomate.
Vreau sa culeg musetel, urzica, coada calului, valeriana, papadie, coada soricelului si coaja de stejar pentru preparate biodinamice, care sa le vina de hac afidelor si musculitei alba de sera ce mi-a compromis un sfert din productia de rosii. Ceea ce eu stiam s-a dovedit a fi o mica parte din ceea ce natura poate oferi.
Sa colectez mai eficient apa din ploi, sa o amestec cu mranita sau compost si apoi sa stropesc cu ea gradina.
Si pentru ca tin cu incapatanare sa nu folosesc chimicale, vreau sa descopar magia acestor amestecuri de plante, balegar, corn de vaca si ………luna plina.
Totul e primitiv si mistic. Ce ziceti despre un corn de vaca umplut cu balegar proaspat , ingropat in pamant la solstitiu de toamna si scos primavara.Din el iese o pudra de mranita descompusa,iar aceasta e folosita in cantitati homeopatice in preparate care aduc sanatate si vitalitate solului.
Vreau sa fac rotirea culturilor, sa invat despre plantele companion, sa folosesc cenusa semintelor de buruieni pentru a le bate cu propriile arme.
Asta e agricultura biodinamica, despre care noi stim foarte putin.
Un taran simplu din India, vorbeste intr-un film despre bataturile din talpi pe care le avea cand cultiva pamantul cu chimicale si cum le are acum de cand a trecut la agricultura biodinamica. Si tot el povesteste despre finetea pamantului atunci cand il iei in mana.

continuarea izvorului

Daca asta inseamna, la o scala infima ca salvez gradina, mai am o speranta ca ofer familiei hrana mai sanatoasa si mai gustoasa. Cred ca agricultura biodinamica va intra cit de curand in preferintele multor gradinari.

Mai vorbim.