Dintotdeauna, mi-am dorit o colectie de retete de gradina, cu de toate, de la insecticide la ierbicide, de la ingrasaminte lichide, la fungicide. Si am inceput sa culeg, din stanga, din dreapta, azi o reteta, maine alta si uite asa colectia mea se mareste. Imi place sa stiu ca am de unde sa aleg un leac,  atunci cand am probleme.

Bun, cum le folosim?
Odata solutia obtinuta, se dilueaza cu apa,( de preferat din ploaie, caci cea de la robinet are clor) si putem adauga cate un pahar de lapte in lichidul respectiv, dar numai inainte de pulverizare.
Solutiile concentrate se pot pastra cateva saptamani, insa cele diluate se folosesc imediat. Se opreste tratamentul cu cateva zile inainte de recoltare.
Tratamentele se reinnoiesc in cel putin 3 reprize, lasand sa treaca 2 sau 3 zile intre pulverizari.

Insecticide universale
Piperul
In infuzie
Puneti la infuzat, timp de o jumatate de ora, 150 de grame piper macinat, in 5 litri de apa clocotita. Apoi strecurati.
Lasati la racit si pulverizati plantele.

Ardei iute

Macerat
Puneti la macerat 250 g de ardei iute, in jumatate de litru de apa, timp de 24 ore. Diluati 15 ml de preparat in 4 litri de apa, inainte de a-l aplica. Atentie ,totusi, sa nu-l pulverizati pe plantele tinere, caci s-ar putea sa nu le placa.

Apa cu sapun
Diluati 30 ml sapun lichid sau detergent de vase in 4 litri de apa. Adaugati un sfert de litru alcool de 70 grade, apoi pulverizati imediat. Se clatesc plantele inainte ca apa sa se usuce.

Pelinul
in infuzie
Puneti la infuzat 150 gr de pelin proaspat, tocat mare, in 5 litri de apa clocotita. Lasati timp de 10 minute, apoi strecurati. Se raceste si se pulverizeaza pe plante. Se aplica tratamentul in trei reprize, o data la trei zile.

Busuiocul
in infuzie
Puneti la infuzat, timp de o jumatate de ora, 150 gr busuioc proaspat, tocat mare, in 5 litri de apa clocotita. Se raceste ,se strecoara si se pulverizeaza direct pe plante.

Impotriva Gandacului de Colorado
Coriandru
in infuzie
Puneti la infuzat, timp de o jumatate de ora, 150 gr coriandru proaspat, tocat mare, in 5 litri de apa clocotita. Se raceste ,se strecoara si se pulverizeaza direct pe plante.
Patrunjelul
Puneti la infuzat, timp de o jumatate de ora, 150 gr patrunjel proaspat, tocat mare, in 5 litri de apa clocotita. Se raceste ,se strecoara si se pulverizeaza direct pe plante. Se utilizeaza si impotriva furnicilor.

Impotriva mustelor de pe morcovi si a larvelor mustei de carne
Iedera
Puneti la infuzat, timp de o jumatate de ora, 150 gr iedera proaspata, tocat mare, in 5 litri de apa clocotita. Se raceste ,se strecoara si se pulverizeaza direct pe plante.

Contra mustei de varza si a viermelui de porumb
Sunatoarea (pojarnita)
Puneti la infuzat, timp de o jumatate de ora, 150 gr sunatoare  proaspata, tocat mare, in 5 litri de apa clocotita. Se raceste ,se strecoara si se pulverizeaza direct pe plante.

Impotriva viermilor de varza
Lamaita
in infuzie
Puneti la infuzat, timp de o jumatate de ora, 150 gr lamaita proaspata, tocat mare, in 5 litri de apa clocotita. Se raceste ,se strecoara si se pulverizeaza direct pe plante.
Cimbrisorul
in infuzie
Puneti la infuzat, timp de o jumatate de ora, 150 gr cimbrisor usor zdrobit, in 5 litri de apa clocotita. Se raceste ,se strecoara si se pulverizeaza direct pe plante.
Frunzele de rosie (tomate)
in infuzie
Puneti la infuzat, timp de o jumatate de ora, 150 gr frunze de rosie, tocat mare, in 5 litri de apa clocotita. Se raceste ,se strecoara si se pulverizeaza direct pe plante.

Insecticidele fungicide
Ne permit sa luptam impotriva omizilor, a larvelor mustei de carne, a paienjenilor, melcilor, ruginii si bolilor cauzate de anumite ciuperci.
Usturoiul

Usturoiul este o planta pe care o putem folosi in mai multe moduri ca produs fitosanitar.
in infuzie
Pisati 150 gr usturoi si puneti-l la infuzat, timp de o jumatate de ora, in 5 litri de apa clocotita. Se raceste ,se strecoara si se pulverizeaza direct pe plante.
macerat
Puneti la macerat 80 gr de usturoi in 5 litri de apa, timp de o zi.Strecurati si adaugati 4 ml de alcool inainte de a vaporiza.
Urzica
Urzica este o planta foarte utila pentru intretinerea gradinii, pentru ca ne permite sa luptam cu anumiti paraziti, precum paduchii, musca morcovului si mana.
macerata
Tocam 1 kg de urzici si le punem la macerat timp de 3 zile in 9 litri de apa. Acoperim recipientul. Dupa 3 zile putem strecura solutia obtinuta. Se pulverizeaza in fiecare saptamana.

Impotriva paduchilor si furnicilor
Feriga
Luam 1 kg de feriga, o zdrobim usor si o punem la macerat in 10 litri de apa, timp de cel putin 1 saptamana. Se acopera recipientrul si se agita o data la doua zile. Dupa 10 zile, se strecoara si se dilueaza 1: 10 cu apa.
Semanatul patrunjelului in jurul plantelor mai sensibile la paduchi.
Se raspandeste in jurul plantelor sensibile, frunze cu miros puternic si respingator, cum ar fi cele de ventrice, pelin, craite, soc, oregano, nuc.

Vetricea ( reteta de la Lisa)
300 gr vetrice proaspata  sau 30 gr uscata, se infuzeaza in 10 litri apa clocotita.Dupa ce se raceste se pulverizeaza direct pe plante. Se poate adauga sapun lichid.

Reteta de la Dani -Grecia
“Baking Soda Spray”

Se pun intr-un galon de apa neclorinata,preferabil de ploaie (asta e egal cu 4,6 litri de apa, reteta fiind de provenienta anglo-saxona )
o lingura de ulei vegetal
o lingura de sapun lichid de vase
o lingura si jumatate de bicarbonat de sodiu (baking soda )
o lingura de Listerine (nu cu gust de menta )
si la sfirsit o lingura de otet
Se amesteca bine si se stropesc plantele. Se repeta de citeva ori la interval de citeva zile. Din experienta mea merge ft. bine, numai la unele plante ft. sensibile, respectiv la frunzele fragede ale unor trandafiri (in cazul meu era Queen of Denmark ), am patit-o si le-am ars. Dar, a doua oara, am udat frunzele cu apa in ziua urmatoare si totul a fost in ordine .
De atunci folosesc solutia asta destul de des cu succes si fara pierderi.

Si inca ceva ce folosesc, mai mult preventiv ptr.micoze, e ceaiul chinezesc concentrat .
Pentru coropisnite
reteta de la Cristic
In borcanul ingropat la nivelul solului pune putina bere mai acrisoara le atrage!iar alta metoda:in gaurile din pamant facute de aceste animalute pune mici bilute din faina apa si bicarbonat le mananca cu pofta apoi ies la suprafata si le gasesti cu burta in sus!

@andrei

Folositi pe langa urzica si “coada calului (barba ursului)”
Intr-un recipient mare (butoi), pe jumatate indesati bine in parti cat mai egale urzici si coada calului (tocate). Umpleti vasul cu apa. La doua trei zile amestecati. Din pacate, va mirosi din ce in ce mai urat. Maceratul e gata cand din urzica ramane doar fibra alba. Se scoate lichidul, se strecoara, se amesteca cu doua parti apa si se foloseste ca ingrasamant foliar, inclusiv pe vita de vie, pomi. Ceea ce ramane dupa scurs se imprastie pe sol printre legume sau se pune pentru compost
patru cinci tratamente la vita de vie si pomi. rezultatele sunt incredibile. La pomi rezultatele vor fi vizibile si in anul urmator. Cei tratati asa devin mai rezistenti si vor avea mai multi muguri de rod la finele anului. Nu depasiti cinci tratamente anual
Ne mai “auzim”

@Pentru musculita alba de sera
Insecticid de la Brindusa

De la Geta:

Ceai de hrean.
Se dau în clocot 3 l de apă,se dau la o parte și se adaugă un sfert de rădăcină de hrean tăiată bucăți și 2 căni de ardei iuți mărunțiți
Se lasã să răcească ,se strecoară și se pulverizează pentru afide musculițe albe,gândac de colorado.

Pentru omizi(cât sunt încă mici…învelite în pânza de păianjen..)puteți arde zona respectivă. Pe o prăjină(arac mai lung,se înfășoară o bluză,tricou(de bumbac) se leagă cu sârmă moale(sau de care aveți,să nu cadă când arde)_ si se aprinde. Cu flacăra se trece prin zonele unde sunt omizile… Frunzele și crenguțele afectate se vor reface în cel mult 2-3 săptămâni.

Insecticid
1 l apă plus 400 ml săpun lichid. Se fierb. Se răcește și se adaugă 50 ml spirt.
Se pun100 ml într-un litru de apă,se stropeste din 3 în 3 zile,până dispar.

Eu am pus săpun de casă(dat pe răzătoare și lăsat in apă caldă).

1kg de urzici la 10 l apă(macerat 24 ore)
Se pulverizează.

O țigară(tutun),pusă pentru câteva ore, într-o cană de apă caldă, strecurat si completat până la 5 litri apă.
(omizi,gândacul de colorado,păduchi țestoși)

Ceai de vetrice
150 gr plantă uscată, la 10 l apă clocotită. Se lasă să se răceascã ,se strecoară și se diluează 1 parte ceai la 5 părți apă.
Și sunt toate încercate….
După a doua stropire deja am avut și ajutoare,au apărut buburuzele (se hrănesc cu afide).

Atentie! Dacă faceți soluția de tutun…..aveți grijă… ESTE TOXICA pentru oameni.

De la Rozalia, pentru musculita alba

In cinci litri de apa se pun 100 ml.ulei , un ou bine batut , amestecat bine si gata. In ulei se lipesc si oul da aderenta.

Se da prin toata gradina afectata.

Impotriva Gandacului de Colorado (de la Simona)

Frunze si coji de nuca – 2 kg de material vegetal + 10 l apa se pun la soare 2-3 zile. Se strecoara si se utilizeaza ca atare in combaterea de coleoptere si mai ales gandacul din Colorado.

De la Green 🙂

Solutie impotriva limacsilor

Ingrediente: 3 gr seminte de pin si 1 l apa de ploaie.

  1. Scuturati semintele de pin afara din con si curatati-le de coaja,
  2. Cantariti semintele curatate sa fie 3 gr si apoi pisati-le pana obtineti o pudra.
  3. Adaugati apoi treptat apa calduta de ploaie pana obtineti o pasta, amestecand continuu.
  4. Adaugati treptat toata apa si turnati amestecul intr-o sticla.
  5. Scuturati energic sticla 5 minute astfel incat sa se amestece totul bine.
  6. Lasati soultia la fermentat intr-un loc insorit 2 saptamani, amestecand ocazional. Ca sa grabiti procesul de fermentatie puneti amestecul intr-un borcan cu gura larga astfel incat suprafata de contact a solutiei cu aerul sa fie cat mai mare.
  7. Acopriti borcanul cu o carpa. Dupa doua saptamani strecurati solutia si aruncati la compost reziduurile.
  8. Diluati amestecul 1 parte concentrat la 10 parti apa de ploaie, amestecati energic 20 minute.
  9. Aplicati solutia pe orice plante care sunt atacate de limacsi.
  10. Atentie! Tratamentul cu solutie din seminte de pin va face ca frunzele legumelor sa prinda un gust usor rasinos pentru cateva zile, asa ca daca doriti sa culegeti in zilele urmatoare folositi alta metoda de prevenire – coji pisate de oua, zat de cafea …

Culeasa de pe un site, neincercata :

În lupta contra dăunătorilor de flori, infuzia proaspătă de rostopască ajută foarte bine.

Pentru aceasta este nevoie să scoateți din pământ 4 plante, cu tot cu rădăcină, să le mărunțiți și să turnați peste ele 10l de apă.

Peste 10 minute, apa va deveni de culoare maro, atunci puteți uda plantele.

Rezultatul nu se lasă așteptat, insectele dăunătoare, în special afidele, vor fugi imediat din grădina dumneavoastră.”

Impotriva fluturelui si a omizilor de pe varza ( de pe net)

Luăm o găleată (nu galvanizată), se toarnă apa fierbinte în ea (nu chiar fiarta..)

Se adauga jumătate de litru de cenușă, se amestecă, se acoperă cu un capac și se lasă să stea o zi.

A doua zi, chiar în acest conținut se pune sapun. Merge facuta o solutie de sapun de casa ras dizolvat in apa..3/4 sapun obisnuit..Se amestecă și se lasă din nou o zi.

Acum, bine amestecata,  aceasta infuzie se foloseste împotriva omizilor. Luăm un polonic și turnăm ușor această soluție în mijlocul plantei de varză. Omizile vor “arde” – a doua zi ele vor dispărea, iar varza va rămâne sănătoasă.

Voi continua….

Gradinariti cu dragoste!