Una dintre florile cele mai des intalnite in gradinile noastre galbeneaua sau filimica.
O floare frumoasa,vesela,delicata,modesta si foarte folositoare.
galbenele-ultimele exemplare din anul acesta |
Creste in orice sol si o poti intalni oriunde. Exista soiuri de gradina, dar si soiuri salbatice, care cresc pe marginea drumului, in cimitire, pe langa case vechi si parasite.
Este floarea ploilor. Daca dimineata nu i se deschid petalele inseamna ca va ploua.
In medicina naturista este folosita pentru tratarea afectiunilor ficatului,stomacului, vindecă chiar cazurile de ciroză. Alifia de gălbenele preparată din florile, frunzele şi tulpinile proaspete a vindecat multe femei de noduli ce apar la sân, sau chiar de formele de cancer uterin, varice, ulcer varicos. Bunicuţele noastre ştiau că ceaiul de gălbenele (făcut din plantele proaspăt culese) sau sucul stors din plantele proaspete pus în lapte, vindecă bolile stomacului şi intestinelor. Dacă cineva are răni ce nu se vindecă, spălatul rănilor cu ceai de gălbenele şi apoi ungererea rănilor cu alifia de gălbenele, conduce în mai puţin de o săptămână la vindecarea acestor răni Gălbenelele conţin uleiuri eterice, saponine, răşini, substanţe amare.
La fel şi în cazul unor eczeme de origine dubioasă. Chiar în cazuri complicate când s-a diagnosticat cancer la plămâni, ceaiul de gălbenele amestecat cu coada şoricelului şi traista ciobanului, a făcut adevărate minuni. In cazurile de artroză şi artrită, alifia de gălbenele a adus multă, multă alinare. In tratamentul unor cazuri de leucemie, amestecul de ceai format din gălbenele, ventrilică, drăgaica, pelin şi coada şoricelului a ajutat în stabilizarea bolii şi vindecarea ei. Durerile de articulaţii (artroză) cedează dacă locul se unge cu alifie de gălbenele.
Dupa cum se vede, este o planta magica.
floare trecuta prin vremuri de restriste |
In gradina se cultiva atat pentru frumusete, pentru utilizarile in scopuri medicinale dar si ca plante companion.
Infloreste din aprilie pana da inghetul. Se insamanteaza direct in pamant in aprilie.Este o planta rezistenta,
singura boala care a ataca este fainarea.
Este planta cea mai importanta pentru gradinile ecologice. Parfumul puternic si culorile vii atrag insectele folositoare in gradina.
Radacinile sale, secreta in sol ,substante rezultate din metabolismul plantei, care alunga nematozii, afana solul si ii stimuleaza maturarea. Deci cultivati-le printre rosii si ardei.
Daca vreti sa aveti flori mai devreme, insamantati in februarie-martie in rasadnite. Pana la germinarea semintelor tineti vesele la temperaturi de 14-16 grade, apoi mutati vasele pe pervazul unei ferestre insorite.
De la inceputul lui mai,caliti-le zilnic cateva ore. In mai, prelucrati in sol un strat de compost de 5 cm.
Plantati varietatile pitice la distante de 20 cm,pe cele inalte la 30 cm.
Petalele filimicii coloreaza si confera un gust placut mancarurilor din oua,cascaval si orez.Arata bine si in salate.
Mai vorbim.