Eu, citisem pe un forum, ca se poate cultiva in solar fara incalzire, dar nu este chiar asa simplu. Daca este frig afara si solarul nu este incalzit si rasarirea si cresterea este cu mult intarziata. La fel si salata. Eu am incercat si am tras concluzia ca nu merge. La anul viitor, voi face rasadnita incalzita, daca o sa vreau productie foarte timpurie.
Dar acum vreau sa spun cate ceva despre ridichiile de luna :
Se pot cultiva, aproape tot timpul anului iar pentru acest lucru trebuie sa ne aprovizionam cu soiuri diferite .
Soiuri timpurii pentru sere sau solarii incalzite, iar cele mai bune sunt cele cu crestere rapida;
Soiuri timpurii de camp, pot fi semnate incepand cu jumatatea lunii martie, direct in straturi.
Soiuri de vara, pot fi semanate din iunie pana in toamna.
De aceea, inainte de a cumpara seminte, trebuie sa ne uitam ce soi este ridichea si pentru ce perioada este recomandata insamantarea.
Perioada de vegetatie , adica perioada dintre insamantat si recoltat este de cate 8 saptamani, primavara si toamna. Vara, maturarea se reduce la 4 sapatamani.
Data recoltarii este foarte importanta, ridichiile recoltate prea tarziu, nu mai sunt suculente si carnoase, ci gaunoase si insipide. De aceea, se vor insamanta din 4 in 4 saptamani si doar in cantitatea necesara.
Ridichea se foloseste ca planta marcator in straturile de legume cu rasarire inceata, cum ar fi morcovii.
Daca solul este argilos, se amelioreaza cu nisip, astfel inlesnim aerisirea si evitam ca apa stagnanta sa duca la putrezirea radacinilor.
Ridichiile, se insamanteaza numai in locuri luminoase, neumbrite de alte plante.
Dusmanii ridichiei de luna sunt viermii de sarma, care ataca rar, dar daca larvele intra in radacina, ridichia se strica repede. Pentru prevenire, mai ales insamantarea de la inceputul toamnei, trebuie sa amestecam in sol, cenusa de lemn.