Cu stropitoarea intr-o mana si sortul in fata, incep sa ud tot ce mi se pare ca ar avea nevoie. In sort adun pastai galbene, verzi, dovleceii care s-au facut mari, ciup busuiocul care a crescut cu patima si cimbrul care arata ca niste mici bonsai.
Rascolesc coacazele puse la uscat si plantele de leac, admir trandafirii care mai sunt infloriti si imi zic in gand,
“dimineata este anotimpul meu preferat”.
Imi plac vinetele, ca plante, ca rasaduri, ca fructe, oricum. Sunt plante puternice, au o culoare superba si la tulpina si la frunze, prevestind vinetiul stralucitor al fructelor.
Cele albe sunt volanate, fine, misterioase pentru mine, care le cultiv pentru prima data.
Le studiez frunzele, le culeg purecii mici care mai ciuruie cate o frunza, iau stropitoarea cu macerat si le stropesc. Se cunoaste!
Ardeii mei sunt minunati, toti trasi la indigou, aproape aceeasi inaltime si grosime. Rasadurile de ardei nu imi plac asa mult, sunt subtiri, firave, cresc greu, dar cu multa dragoste incep sa se dezvolta in acelasi ritm cu fericirea pe care ti-o ofera o planta verde, sanatoasa, cu flori si fructe in acelasi timp.
M-am pregatit pentru ei cu mranita hranitoare si paie ocrotitoare. Se cunoaste!
Dovleceii zuchinni au intrecut masura, este un soi extraordinar de productiv. I-am mulcit, i-am udat mereu si un pic de urzica si cosul este plin mereu.
La castraveti am gresit cu semintele, am uitat ca trebuie sa aiba varsta de doi ani inainte de a le semna si …
se cunoaste. Nu ma vait, am multe serii si mai multe soiuri.
Mazarea am cules-o, resturile plantelor le-am tocat marunt si le-am reintrodus in sol, pamant care asteapta o plantatie noua de varza de toamna. Alte rasaduri de mazare am plantat si altele asteapta cuminti sa le gasesc locul.
Spanacul nu se seaman in lunile mai-iunie, acum am aflat, fac floare de la primele randuri de frunze. Am citit ulterior ca din cauza caldurii. O posibilitate ar fi sa il cultiv la interior, in casa, undeva unde temperatura nu depaseste 28 grade, in jardiniera, cu pamant bogat, udat consecvent si pus undeva la geam.
Salata la fel, cea din soare este amara de la primele frunze, astept sa o gust pe cea de la umbra, care este mai mica.
Morcovilor le-au dat frunzisul din nou. Le-ar mai trebui o doza de tataneasa, dar trebuie sa astepte la rand.
Noua generatie isi ia avant.
Fasole verde am si cu rod si fara, am si inflorita si fara rod, am si galbena si verde, si lata si rotunda. Cea uriasa este plina de flori care pica, foarte putine teci…cred ca nu ii place la mine in gradina, sau nu i-am descoperit baiul, dar vara e mare, asteptam sa vedem cum vor evolua.
Nu am nimic bolnav in gradina, nici in solar. Asa sa ramana!
Rosiile din solar sunt mari, frumoase si asteapta sa se roseasca. Craitele si galbenelele, busuiocul si condurasii au avut grija de ele.
Le-am rasfatat cu cleme noi, le-am scapat de frunzele de la baza si copiletii crescuti in plus, intr-un cuvant, le-am primenit. Am mai gasit si flori multe uscate, semn ca ar mai trebui o doza de macerat de coji de oua pisate si zat de cafea.
Gradina mea este plina de rosii crescute de la sine, din gunoiul de anul trecut, dar plina ….Ma strecor cu greu printre ele, dar nu le deranjez. Probabil ma vor rasplati cumva, stiu eu sigur :)))
Aceste flori sunt un soi de stir rosu-grena, care sunt superbe, fac seminte si se autoinsamanteaza. Da un aspect magic gradinii.
Am jardiniere pline cu rasaduri de sfecla rosie si gulioare mov. In fiecare dimineata imi fac planuri pe unde sa ma strecor cu acestea, sa aiba pamant fertil, sa aiba lumina…
Cate o canuta de gunoi de pasare macerat si diluat pun la plante, pe rand…sau zeama de compost….ce am la indemana. Mai scot o buruiana, mai stropesc cu un ceai magic si imi aduc aminte ca dimineata este anotimpul meu preferat, dar totusi, este ora 7, trebuie sa ma pregatesc pentru serviciu….