Este cauzata de diferite specii de ciuperci parazite. Sporii care asigura inmultirea ciupercilor se raspandesc prin contact direct sau circulatia aerului, ajungand de la o planta la alta.
Fainarea are doua forme. La cele mai multe plante, protectia este asemanatoare, dar in cazul trandafirilor si a legumelor, este determinata de specia de fainare. De aceea se impune cunoasterea diferentelor dintre diferitele grupe de micoze.
Fainarea propriu-zisa
Primul semn al fainarii este aparitia unui strat alb pe suprafata frunzei, frecvent si pe partea dorsala a acestora, pe tulpini sau chiar pe flori. Boala slabeste planta, ceea ce se poate vedea si pe frunzele ei ofilite, care de multe ori, nu cad. Fainarea propriu-zisa apare de regula pe plante, in perioade foarte calde si uscate.
Fainarea falsa
Caracteristicile sale sunt petele de culoare galben- maronie, uneori petele rosii, precum si stratul alb de pe dosul frunzelor.
Fainarea falsa apare pe timp umed. Poate dauna legumelor intr-atat incat toate recolta trebuie distrusa.
Eu, m-am confrunta cu fainarea la panselute. Aveam niste cosuri suspendate pline de panselute si eram foarte mandra de ele. Au fost superbe o perioada buna de timp, sfarsitul primaverii si inceputul verii, dar cand a venit caldura mare, hopa si fainarea. Atunci m-a luat pe nepregatita, nu stiam daca este boala sau ca florile mele sunt pe trecute. Este foarte urata, nu iti vine sa mai pui mana pe plante. Eu nu le-am mai salvat atunci, ca nu eram pregatita pentru asa ceva, asa ca le-am aruncat departe de gradina.
Prevenire
Plantele sensibile se vor planta in locuri aerisite. Trandafirul si liliacul (de exemplu) in partea insorita si uscata a gradinii.
Respectati distanta recomandata intre plante astfel ca ele sa nu ajunga prea aproape una de alta.
Pulverizati pe plante substante biologice fortificante.
Dintre metodele naturale de prevenire enumar :
-Rariti tufele arbustilor pentru a asigura aerisirea corespunzatoare a lastarilor.
-Turnati apa de udat la radacina plantei. Evitati umezirea frunzelor, pentru a nu favoriza aparitia fainarii. Nu folositi sisteme de irigatii prin aspersiune.
-Adunati frunzele cazute, impiedicand asfel iernarea micozelor, ce primavara ar ataca lastarii noi.
-Ca prevenire pulverizati solutii de fiertura de plante sau de ceai. Folositi un aparat de pulverizat.
-Lastarii bolnavi se vor taia imediat. Raspandirea fainarii in faza primara se poate impiedica foarte usor.
Partile taiate nu se vor amesteca in compost, ele trebuie distruse.
-Tratarea corespunzatoare a solului cu ingrasaminte ajuta la prevenirea fainarii. Nu fertilizati plantele cu prea mult azot. O supradoza produce efect contrar : plantele devin mai vulnerabile fata de boli.
ANTIDOTURI NATURALE
Pentru ambele tipuri de fainare, putem folosi in scopuri preventive, dar si la plantele bolnave, in perioada de varf a dezvoltarii plantei (iunie-august) de 1-3 ori, pulverizand deopotriva planta si solul.
FIERTURA DIN COADA CALULUI ( PARUL PORCULUI)
La 10 litri de apa se adauga 1 kg de planta proaspata sau 150 gr.planta uscata de coada calului.
Se va macera planta timp e o noapte, aopi se va firbe 30 minute. Solutia asfel obtinuta se va raci si se va pulveriza dupa filtrare si diluare ( 1 parte fiertura, 5 parti apa)
CEAI DE USTUROI
Opariti 75 gr.usturoi taiat in bucati mici cu 10 litrii de apa. Solutia racita se utilizeaza fara diluare.
PLANTE DEOSEBIT DE SENSIBILE LA FAINARE
– trandafirul, carciumaresele, liliacul, begonia bulboasa
-mazarea, afinele negre, castravetele, zmeura, marul
Daca ati avut aceasta boala in gradina voastra, puteti sa spuneti ce-ti facut?
Gradinariti cu dragoste!