Cum arata
Paduchii de frunza sunt insecte moi, marunte, de marimea bobului de orez. Au culori diferite, intre verde deschis si negru. Tipul cel mai frecvent de paduchi de frunze este negru, au corpul acoperit cu un strat alb, lanos. Paduchii de frunza poarta deseori numele plantei gazda. Se hranesc sugand seva lastarilor fragezi, impiedicand astfel dezvoltarea plantei.
Unde se gasesc
Paduchii de frunza isi au habitatul pe lastarii fragezi, ori pe bobocii plantelor. Frunzele deformate, ingalbenite, cu reflexe cenusii, sunt marturia prezentei daunatorilor.
Pe partea dorsala a frunzelor infestate misuna multimea de paduchi, lasand pe frunze o excretie lipicioasa, numita mana de miere, asemanatoare mierii de albina. La mine in gradina, cel mai des ii intalnesc pe trandafiri si cel mai des ii strivesc cu mana.
Combatere
Controlati cu regularitate plantele, de primavara pana toamna tarziu, inainte de toate dosul frunzelor, loc in care paduchii sunt de multe ori prezenti fara ca planta sa produca inca simptomele imbolnavirii. Cu cat combaterea va fi mai timpurie, cu atat mai redusa va fi imbolnavirea plantei.
Incercati una dintre metodele traditionale de combatere.Exista multe metode de combatere incepand cu spalarea cu un jet de apa, pana la implicare in lupta a dusmanilor naturali ai paduchilor- gargarita si crisopele.
COMBATERE CU METODE NATURALE
– striviti paduchii cu mana, frecati usor frunza intre degetul mare si cel aratator, dar fiti atenti si nu o vatamati.
– implicati in lupta dusmanii naturali ; gargarita, crisopele si alte insecte utile se hranesc cu larvele paduchilor.
– diluati sapun lichid in apa calda si stropiti daunatorii cu solutia obtinuta.
– plantati levantica langa straturile de trandafiri si cimbru langa razoarele de castraveti si de rosii. Aceste plante tin departe paduchii.
– culoarea galbena atrage paduchii de frunza, plasati in proximitatea plantelor un lighean galben cu solutie de sapun, sau o placa galbena. Acestea vor devia paduchii de la plante.
– se poate folosi un ceai de vetrice sau cu extract de urzici.
PREPARARE
– puneti 150 gr. vetrice uscata in 10 litrii de apa clocotita. Dupa 30 minute raciti ceaiul, diluati-l cu apa in proportie de 1:5, dupa care puteti stropi plantele.
– puneti 1 kg. urzici proaspete in 10 litrii de apa rece. Dupa 24 ore de macerare, stropiti plantele, fara a dilua solutia.
PLANTELE PREFERATE ALE PADUCHILOR DE FRUNZE
– MARUL – stropiti primavara cu solutie de vetrice, vara cu solutie de sapun
– SALATA VERDE – controlati sistematic planta si indepartati paduchii cu un jet de apa
– VARZOASELE – indepartati daunatorii cu un jet putenic de apa
– FASOLEA – striviti daunatorii cu mana sau stropiti planta cu solutie de sapun
– CONDURASII – spalati planta cu o solutie de sapun, distrugeti plantele foarte infestate , florile pot fi utilizate in gradina de legume drept plante -capcana.
– NASTURELUL – striviti daunatorii cu mana sau spalati planta cu un jet de apa
– CRAITELE – stergeti planta cu un tampon de vata imbibata in spirt, sau striviti daunatorii cu mana
– TRANDAFIRI – spalati planta cu o solutie de sapun
– GALBENELE – spalati planta cu apa, sau striviti daunatorii cu mana.
Completare
Furnicile nu halesc paduchii, ci ii “cresc”, pentru a se hrani cu mielatul lor.Si anume,furnicile stimuleaza excretia mielatului, atingand cu piciorusele sau cu antenele abdomenele paduchilor. Pe acesta furnicile o devoreaza. Mai mult, au grija de alimentatia lor, ducandu-le in carca pe alte plante, ca productia de mielat sa nu scada. Chiar apara paduchii de gargarite sau crisopa, dusmanii de moarte ai acestora. Deci , in concluzie, trebuie sa descurajam vizita furnicilor prin :
– aplicarea de benzi lipicioase cam pana la 1 m deasupra nivelului solului.
– plantarea de menta, usturoi sau craite (garoafe de India)
– sucul de lamaie indeparteaza furnicile
Sursa de inspiratie – ” Gradinarit in toate anotimpurile”
Gradinariti cu dragoste!