Gradina fara sapa – un vis
Ca să ajungi la sufletul pământului, trebuie să ai rabdare cu el. Aşa am vrut noi să avem în acest an. Răbdare cât cuprinde, pentru a ne da seama, cât putem tolera buruienile care cresc cat vezi cu ochii, fără vreo îngrijire specială, fără să afecteze creşterea legumelor. Bine, acum să nu credeţi ca am lăsat toate buruienile. Nu, doar cele obraznice. Şi am făcut toate aceste compromisuri, pentru a începe o nouă modalitate de grădinărit.
Începutul l-am facut din iarna, atunci cand am acoperit parţial grădina cu fân şi cartoane. În momentul în care a venit timpul să plantăm răsadurile, am dat cartonul deoparte si l-am pus pe alei şi, prin mulciul de fan, am început să plantăm răsadurile. A urmat o perioada în care am stat cu frica în sân, pentru că acestea creşteau foarte încet, dar odată ce rădăcinile s-au înzdrăvenit, acestea au luat avânt. Buruienile nu s-au lăsat mai prejos si au ţinut pasul, dar ne-am ţinut cat am putut la ele. Şi pe acestea le-am pus deasupra mulciului de fan, cu rădăcinile în sus.
Suntem conştienţi ca nu vom putea din primul an sa scapăm de ele, dar odată începută noua strategia, vom continua aşa şi credem că anul viitor să ne deranjeze mult mai puţin.
Pe spaţiile de gradină unde nu avem legume plantate, margini de alee..punem resturile menajere adunate in timpul zilei si le acoperim cu cartoane. Nu am mai facut grămadă de compost. În timpul săptămânii pulverizăm plantele cu extracte făcute în casă, şi cu serul lactic pulverizam pe sol.
Ca şi rezultate observate până acum, ar fi faptul ca nu avem dăunători ca şi insecte, iar plantele, in special rosiile au avut, unele dintre soiuri, ceva frunze usor pătate, restul se prezintă foarte bine.
În concluzie, continuam mulcirea tuturor suprafeţelor din grădina cu fân sau maculatura, iar pe suprafeţele ramase goale, insistăm cu straturi de cartoane şi ierburi mari tăiate.
Vom continua….
Gradinariti cu dragoste!