Ce înseamnă, după mine, o grădină primitivă?
Este grădina unică pe care o faci cu mâna ta, începând de la primul țăruș, și pâna la strânsul ultimei plante uscate. Este grădina pe care o creezi din nimic, și pe care o faci luxuriantă, folosind doar ce ai în curtea ta, sau din natură. Este grădina pe care ai putea-o crea departe de lume, furând lecția frumosului de la natură.
1. CREAZĂ UN PLAN
Sunt persoane care iși fac planuri și persoane care traiesc clipa, așa cum vine ea. Eu sunt pentru planuri și vise, dar mai ales pentru drumul parcurs până la îndeplinirea lor. Aici este magia. Povestea din spatele unui plan sau al unui vis, rămâne în amintire. Visul vine din dorința de viață, dorința motivaționala a face ceva care să rupă rutina. Planul vine din urmă. Este arhitectul visului. Pentru Plan iți trebuie o agenda cu spira si un creion negru bine ascutit. Și gumă de șters pentru că vei scrie, vei modifica, vei mâzgăli, vei șterge și iar vei scrie.
Când ai un plan, știi ce ai, ce dorești și ce trebuie să cauți. În această branșă, a grădinarilor, există altruism, bunătate, dorintă de a dărui, dorință de a perpetua și a păstra valori, cum nu pot descrie în cuvinte. Oricâte aș spune, ar fi insuficiente. Am simțit pe propria piele, a fost nevoie doar de a-mi spune dorința, și în momentul următor am primit oferte din suflet. Când ai un plan, te simți un om organizat.
2. CAUTĂ INSPIRAȚIE
Daca azi te inspiri, mâine poți deveni tu insuți, sursă de inspirație. Ia-o ca pe o relaxare. Inspiră-te în pauza de masă, în drum spre casă, în tren, în metrou, citeste o carte de gradina seara, înainte de culcare, caută imaginea care să te facă praf. De aici începe totul. Simți cum nerăbdarea te atacă, te încearcă îndoiala că nu ești în stare, mergi mai departe și îndrăznești să iți dorești. Dacă ești ca mine, vrei acum. Pe mine, nerăbdarea mă roade, mă macină însă mă pune la treabă. Îmi dă aripi.
3. STUDIAZĂ INSPIRAȚIA
Dacă o anumită inspirație ți-a luat mințile, o grădină te-a lăsat fără cuvinte, o floare te-a făcut să tresari, studiază totul despre imagine, grădină, floare. Îți vor aduce un plus valoare în dorința de a grădinări fără bani. Gândește-te cum ai putea transpune imaginea din fotografie la tine în grădină, aducându-ți contribuția ta personală. Inspirația nu înseamnă să copiezi, înseamnă să înțelegi mesajul, și să îl redefinești în stilul tău.
4. CAUTĂ SOLUȚII
Aici este secretul. Găsește soluții pe care le poți face cu mâinile tale. Nu te lăsa intimidat. Lucrurile făcute cu mâinile tale au valoare sentimentală mult mai mare.
Să luam un exemple. Vezi un gard frumos care desparte grădina de curte, caută lastari de salcie și împletește. Uită-te de jur-împrejur și vezi ce alt material care iți este de prisos poți folosi. Nu arată ca cel din imagine, dar este al tău.
Vrei să faci răsaduri, dar nu ai semințe, pămant și ghivece. Nimic mai simplu. Intra pe un grup de grădinari și roagă-i să îți doneze semințe. Vei avea surpriza să primești mai mult decât poți tu cultiva. Aici vei învața să și dăruiești atunci când vei avea și tu mai mult decâ iți trebuie.
Dacă nu optezi pentru rețelele de socializare, poți întreba o vecină, o colegă de serviciu, o rudă care are grădină, totul este să vrei.
Ghivece faci din rolele de la hartie igienică, din ziare, din cartoane moi prinse cu capsatorul, din coji de ou…nu iți trebuie bani pentru a germina o sămânță.
Pământ ai în curte, în spatele blocului, în padurea din apropiere, în drumul de la serviciu, în mușuroiul de cârtiță. Deschide bine ochii și îl vei găsi. Nu trebuie să fie ceva inedit, îl vei imbogăți apoi cu compost, în momentul în care iți dai seama că deșeurile tale biodegradabile se transformă în pământ. Totul este să le separi de cele care nu se descompun.
” Compostul salvează Planeta!”
Ia-o și așa dacă asta te motivează mai bine. Fă-o tu și învață-i și pe alții. Studiază cum se face și fă-o!
Ai fost uimit de straturile înălțate din blăni (scânduri) vopsite frumos. Stiu, și eu sunt fan(ă), însă merg și din scânduri vechi, din garduri de mult apuse, din trunchiuri de copaci tăiați din livadă, din tigle rămase de la un acoperiș vechi, din căramizi arse vechi, din orice ai în cap, că ți-ar putea ține pământul în sus, lăsând alei înguste printre ele.
Ai pământul greu sau sărac, îmbogașește-l cu compost sau gunoi de grajd. Sunt multe gospodării cu mult gunoi, gata să îl ofere gratis, în cazul in care îi ajuți să îl scoată.
Adună frunze din pădure și pune-le pe straturi.Ușor, ușor, solul se va îmbogăți.
Leacurile de grădină le faci din plante găsite în jurul casei, urzici, tătăneasă, pelin, ferigă..sau din casă, piper, ardei iute, săpun, lapte, zer.
5. CAUTĂ UN MENTOR
Un mentor bun te poate face să observi grădina, și să o vezi cu alți ochi. Te poate face să deslușești taine pe care altfel nu le-ai fi descoperit, îți aduce profunzimea grădinăritului drept în fața ta, și te ajută atunci când ai nevoie. Caută-ți un mentor bun de la care să înțelegi că poți să scoți din pământ sărac, maxim de recoltă, fără a cheltui vreun leu.
6. SCOATE PASIUNEA DIN TINE
Nu poți să te apuci să iți faci o grădină fără pasiune pentru grădinărit. Dacă poți crede că merge și fără, te înșeli. Numai din pasiune poți trata o grădină bolnavă, ca pe un copil, numai din pasiune începi să cauți leacuri prin păduri sau câmpii, pentru a le avea la nevoie, numai din pasiune, mângâi semințele iarna și numeri zilele până să le semeni.
Caută nerăbdarea aceea care te face să iei semințele cu penseta, și să le înșiri pe hartie pentru a le semăna în șiruri egale în primăvară. Nu, nu îți trebuie niciun ban pentru acest lucru. Îți trebuie viziune și pasiune. Scoate-o din tine și vorbește despre ea!
Învață, Privește, Analizează, Practică, Revizuiește, Arată-ți dragostea!