În umila mea opinie, fiecare om, indiferent de vârstă, trebuie să acorde multă atenție acestui subiect – Inteligența emoțională.

Făcând parte din această “generație fulger”, nu înțelegem des ce se întâmplă cu adevărat în jurul nostru și asta se răsfrânge asupra sănătății noastre.

O vorbă din strămoși spune că “Adevărul te va elibera”. Și asta așa este pentru că, în mod real, cunoașterea te va elibera.

 

De ce e atât de important să înțelegi cum funcționează lumea din jurul tău

(Cuno)Știința este prietenul cel mai bun al omului (nu câinele așa cum ai crede) pentru că ne ajută să înțelegem ce se petrece în lumea înconjurătoare, ne oferă o direcție sigură și răspunde la multe întrebări ale căror răspunsuri ne conduc către evoluție, către mai bine, către alte întrebări și răspunsuri.

Nu credeam că voi ajunge vreodată în viața asta, să o parafrazez pe Valentina Pelinel, dar are dreptate: “Un om inteligent nu va fi niciodată rău. Răutatea se naște din prostie, inferioritate și frustrare” – Cum spuneam, are dreptate. Atunci când nu înțelegi ce se întâmplă cu viața ta (cu adevărat), propria minte se va întoarce împotriva ta – asta înseamnă că ignoranța te va transforma, încet dar sigur, într-un clandestin și nici măcar nu o să realizezi. Și apoi te mai miri de ce ești trist, de ce viața e de cacao, de ce ai anxietăți, nesiguranțe, frustrări, griji – toate astea sunt generate de mintea ta care nu este educată să înțeleagă, să accepte și să evolueze.

Pe lângă toate astea, dacă nu erau unii mai răsăriți în lumea asta care să vrea să cunoască mai multe despre universul în care trăim, tu încă mai mâncai la lumina lumânării și îți tratai bolile cu licori magice și apă sfințită.

 

Inteligența emoțională – Cum îți faci mintea să se autoeduce

 

Disclaimer: Nu am studii în filosofie, psihologie, psihanaliză așa că tot ce citești este strict o părere personală și e treaba ta dacă decizi să o iei în calcul. Citește, înțelege și păstrează doar ideile cu care rezonezi. Este dreptul tău să te îndoiești. Aici nu facem teorie ci doar aducem în discuție diverse noțiuni cu scopul de a te determina să vrei să cunoști mai multe și să te documentezi.

Sursa: www.damaideparte.ro
Sursa imaginii: www.damaideparte.ro

 

 

Pe scurt, NU MAI CREDE TOT CE GÂNDEȘTI ȘI DOCUMENTEAZĂ-TE.

Creierul pe care îl ai în posesie funcționează după un mecanism deosebit de complex și este extrem de important să încercăm să înțelegem, atât cât putem, ce întâmplă mai exact în mintea noastră și cum ne afectează viața. Până la urmă mintea generează gânduri care se traduc mai departe în decizii și acțiuni și orice om sănătos la cap vrea să ia cele mai bune decizii pentru viața lui.

Așa cum spuneam și în articolul trecut, mintea ta e un haos și singura metoda de a face ordine acolo este să înțelegi, în primul și în primul rând, cum functionează.

Mintea este un generator continu de gânduri iar gândurile tale sunt create în funcție de circumstanțele în care te afli. De exemplu, dacă auzi acum un țipăt foarte puternic și în a doua secundă ești cuprins de spaimă, panică, frică asta se întamplă pentru că mintea ta acționează în funcție de situația în care te afli. Stimulul sonor (țipătul, undele sonore) este primit de organul de simț auditiv (urechea) unde este tradus mai departe în limba pe care o întelege creierul (adică impuls nervos în caz că nu ai fost atent la orele de anatomie) . Creierul, atunci când primește această înformație, pe înțelesul lui de la ureche, reacționează:  face conexiune cu memoria care îi spune că țipătul înseamnă, deobicei, ceva de rău (și asta o ști din experiența de viață), trimite mai departe comenzi la diverse organe. De asta îți bate inima într-un mod alert, de asta ți s-a accentuat vederea și auzul, de asta faci mișcări bruște după ce ai auzit un țipăt, pentru că ăsta e modul în care funcționează mintea ta. Totul are o logică, nimic nu se petrece întâmplător. ACȚIUNE-REACȚIUNE.

Un alt exemplu foarte foarte bun îl puteți vedea și în imaginea de mai jos pe care am găsit-o pe acest site. (Un website extrem de util)

Sursa imaginii: www.scientia.ro

 

Am oferit acest exemplu banal pentru a sublinia ideea ca totul funcționează după un anumit mecanism. Cu cât conștientiezi mai mult existența acestui mecanism, cu atât îl vei putea controla mai ușor. 

 

Regula celor 4 pași pe care eu mi-am creat-o și care vă poate ajuta:

1. Observă

Primul pas pentru a înțelege modul de funcționare a minții (și a lucrurilor în general) este să observi fără să judeci. Astăzi te simți anxios. Privește-ți starea, observă cum acționează corpul tău în această situație: inima îți bate cu putere, ai o frică nejustificată, ești paranoic și ai senzația că ceva rău e pe cale să se întâmple. Devi recalcitrant, nu te poți concentra. Observă toate aceste efecte pe care creierul le face asupra ta și NU TE ÎMPOTRIVI. Nu încerca să fugi de această stare deoarece mintea, atunci când vrei să fugi de un lucru pe care nu îl înțelegi, se va întoarce împotriva ta și va înrăutății lucrurile. FII UN OBSERVATOR AL PROPRIEI STĂRI.

2. Înțelege

Pasul doi este să încerci măcar să înțelegi ce se întâmplă cu tine. Să cauți sursa problemei după ce ai observat efectele. De unde provine anxietatea pe care o ai astăzi? Ai făcut ceva greșit, ai luat o decizie de care nu ești sigur? Există vreun motiv real pentru care trebuie să te simți anxios sau este doar o festă jucată de mintea ta? Te ascunzi de vreun gând sau vreo decizie pe care ai luat-o? Caută o explicație și dați-o singur în mod obiectiv, fără să te judeci. Repet. NU TE JUDECA!

3. Acceptă

Acceptarea este cel mai eficient medicament. Ți-ai dat seama că ești anxios fără vreun motiv real, pur și simplu asta e starea ta de acum. Acceptă asta. Acceptă faptul că ești om și că e normal să fii anxios și nu da vina pe tine sau pe cineva din jur. Ai luat o decizie proastă? Accept-o! Este decizia ta pe care nu o poți schimba, orice om ia decizii proaste, fii creativ și caută o soluție de rezolvare dacă poți. Treci peste, nu poți să te închizi singur în stări dubioase pentru că totul are o explicație, totul se întâmplă cu un motiv și tu ești suficient de inteligent (sau măcar vrei să fii) încât să înțelegi asta și sa nu îți mai lasi mintea să stea în calea fericirii tale.

4. Repetă

Evident că nu totul se rezolvă atât de ușor. Răbdarea e o virtute. Repetă ultimii 3 pași chiar dacă ți se pare că nu funcționează. Mintea are nevoie de timp și foarte multă autosugestie pentru a crede cu adevărat în ceva ca să poată apoi să acționeze în consecință. Repetiția e mama învățăturii. Repetă-i minții tale ori de câte ori e nevoie aceste lucruri și arată-i că există și o altă cale de a reacționa la emoții. Dacă ai puțină rabdare cu tine, vei vedea că, în timp, o să observi o evoluție sigură a modului în care te lași afectat de propriile gânduri.

 

Unora dintre voi s-ar putea să li se pară evident sau banal cele spuse mai sus. Dar vă asigur că sunt extrem de mulți oameni care trăiesc cu un haos în ei tocmai pentru că nu înțeleg ce le face mintea lor, fug de gândurile negative, se lasă purtați de emoții și repetă aceleași greșeli întocmai pentru că nu s-au gândit niciodată că emoțiile pot fi educate, că mintea și gândurile pot fi controlate, sau resping efectiv ideea pentru că nu vor să creadă -> ignoranță.

 

Vă invit (în mod insistent bineînțeles) să vă documentați cu privire la acest subiect așa cum considerați voi mai bine. O carte pe care o pot recomanda este “Puterea prezentului” de Eckhart Tolle – absolut excepțională, un must-read pentru toată lumea.

Deasemenea, mi-ar face o deosebită plăcere să dezbatem acest subiect (sau altele) în secțiunea de comentarii. Avem multe de învățat unii de la alții.

Acestea fiind spuse … vă doresc o viață liniștită!

Pe data viitoare!