Plan de grădinărit- Cum să ne proiectam o grădină bestială

După cum știm cu toții, anul grădinăresc anterior s-a sfârșit, chiar dacă, prin unele grădini mai întâlnim salată, kale, rucola, ceapa verde sau usturoi, totuși, îl putem declara închis .

În fiecare an, facem o listă lungă cu toate legumele pe care vrem să le cultivăm, cu florile pe care dorim să le plantăm, dar niciodată nu o completăm, ci ne ducem și facem ceva de capul nostru, de ce ne vine pe moment, uitând complet de liste și planificări.

plan de grădinărit

La final, ne iese ceva binișor, nu prea bine, dar totuși nici ceva rău…știti cum zic….

Acum este timpul să rupem ciclul și să creăm un plan de grădinărit care să ne facă mai fericiți!

Pasul 1 : 10 lucruri pe care le-ai schimba

Haideți să ne gândim! Arunca o privire profunda în ultimul an și întrebă-te ce nu a mers bine, sau ce ar fi putut fi mai bine. Ce ai schimba dacă ai putea? Este posibil să nu poți schimba acum, dar poți învăța cu siguranță pentru anul viitor . Crează o listă cu toate lucrurile care au mers prost și începe să vii cu puncte de acțiune privind modul în care o să le îmbunătățești. Nu te speria, toți grădinarii greșesc, inclusiv cei experimentați. Nu face depresie în momentul în care recitești lista . Gândește-te la soluții practice și la ce capitol trebuie să studiezi mai mult.

plan de gradinarit

Pasul 2 : creați Lista Fericită

Scrie ce te-a făcut mai fericit anul trecut. Poate gustul divin al unei roșii, poate cantitatea mare de castraveți recoltați odată, probabil lucruri mărunte pentru alții, însă foarte importante pentru tine.

Fă o a doua listă, a tuturor lucrurilor care te vor face fericite în 2021. Sigur te-ai gândit la asta de pe acum. Poate  că e vorba de experimente eșuate anul acesta, pe care vrei să le repeți, fie vrei să cunoști alți grădinari extraordinari pe care i-ai descoperit în acest an, fie că vrei ca lista ta de soiuri de roșii să se măreasca considerabil, fie că dorești un solar mic și cochet, fie ca vrei sa citesti o carte de gradinarit.…fă-o și rămâi credincios în lista ta fericită.  Simpla și modesta plăcere aduce fericirea, bucuria unei bulb înflorit, mirosul caprifoliei… Experimentează totul!

Pasul 3 : Faceti-vă un planificator excelent

Planificatorul, oh Doamne, cât este de util!

Pentru a te bucura de toate momentele de fericire, trebuie să ai timp, ceea ce înseamnă că trebuie să devii organizat. Știu, este ceva la care mulți visăm. Crearea unui echilibru între restul vieții și grădină, poate fi atât de dificil. Devin-o stăpânul gestionar al timpului tau și nu vei pierde bătălia cu el.

Poți face acest lucru prin meșterirea unui planificator de zi de zi, săptamână de săptamâna, lună de lună. Nu conteaza că nu este de firmă, o simpla agendă frumoasă cu spiră( doamne, ce îmi plac agendele cu spiră!), te poate ajuta. Nu numai că te va ajuta, dar te împinge să realizezi mai mult, să iti amintești mai mult și să planifici mai mult. Vei schița planuri pe care le-ai văzut undeva și care ți-au rămas în minte, vei nota soiuri pe care le-ai adorat în poze, vei nota și nota și nota. Doar scrierea lucrurilor dorite te poate face, instantaneu, să te simți mai organizat și mai deținător de control. Te vei simți bine , motivat și mai fericit!

Pasul 4 : Spargeți zona de confort

Ce ne propunem pentru noul an?

Gândește-te, este nou, poți să îți planifici multe nebunii. Scrie o listă de lucruri pe care nu le-ai făcut niciodată pentru că, nu numai că te sperie, ci nu te crezi în stare de a le face.

Imaginează-ți și  vizualizează proiectul!

Spre exemplu, un cuptor cu cărămidă aparentă la care să coci o pâine, înconjurat de câteva ghivece cu roșii care curg precum căpșunile.. Poți vedea deja unde se va amenaja acest lucru, nu? Sau, să întâlnești oameni noi, să îndrăznești să tunzi un buxus bătrân în formă de spirală, fără teama că iți va  ieși un trunchi de con, etc. Indiferent ce este (atâta timp cât ești în siguranță),  încearcă să faci măcar un singur lucru din lista respectivă, anul viitor.

Nu numai că aceast lucru va fi incredibil de plină de satisfacții, ci va îmbunătăți, de asemenea,  încredere în tine, lasându-ți sentimentul că poți face față oricăror provocări.

Pasul 5 : Notați-vă visele nebunești

Vrei să începi o grădină nouă sau să o mărești pe cea de acum, vrei să iți faci un lan de lavandă sau de gălbenele? Visezi să cultivi 100 de fire de ardei iuți pentru a face dulceață și apoi să o vinzi la targ? Visezi să iți construiesti un pavilion de grădină cu acoperiș verde sau plin de viță salbatică roșie și caprifolia (asta este visul la care lucrez eu)? Poate visezi la grădina pe care nu o ai, incă…da, asta este un vis frumos…

Fii îndrăzneț și tupeist cu obiectivele tale pentru anul 2018, pentru că orice este posibil. Dacă începi să schițezi aceste vise nebune, acum ai putea să le faci să se întâmple. Ia un stilou și hârtie și scrie cel mai mare și mai ciudat vis pe care îl ai pentru anul 2021. Poate parea imposibil, dar pentru a-l realiza, trebuie să il descompui în puncte de acțiune – ce poți face acum pentru a-ți îndeplini visele mai târziu?

Doar știind că ai vise nebune pe care dorești să le atingi, îti va da motiv să zâmbești larg.

Pune-ti visele nebunești undeva unde le poți vedea zilnic și nu deveni negativist dacă nu te apropii de realizarea lor, fii pozitiv, știi că într-o zi se va întâmpla acest lucru pentru tine.

Ce intenționezi să realizezi în 2021? 

Împărtășește cu mine în comentarii, îmi place să-ți aud visele legate de grădină …