Știu că toate florile sunt frumoase și că o grădină din fața casei trebuie să aibă flori, iar grădina de legume trebuie să aibă legume, dar cred că acolo, undeva, trebuie să fim și noi, cu sufletul, ochiul, libertatea și îndrăzneala noastră.
Putem depăși limita din teorie și combina legume și flori în aranjamente care ne vor tăia răsuflarea.
Din momentul în care chimicalele au intrat în viața noastră, și mă refer la cele pe care le găsim pe legume și fructe, tot mai mulți oameni încep să se gândească la a încerca să cultive singuri o grădină.
Ce înseamnă o grădină în viziunea mea?
Înseamnă o îmbinare între pământ și plantă, ce se poate întâmpla în orice loc posibil, fie în curtea din jurul casei, fie în ghivece de lut sau piatră ori în cutii de plastic rămase după ce am consumat din ele, sau în sac de nailon , iute, rafie …. în butoaie de lemn sau plastic sau în cizme de piele sau cauciuc pe care altfel le-am arunca, în sertarele de mobila veche sau în coșuri suspendate, în sticle de plastic tăiate pe jumătate sau în ladițe de la supermarket. În orice vrei tu să pui o lingură de pământ și o sămanță.
În general, cine vrea să cultive ceva, o face. Trece peste orice îi stă în cale, se bucură de orice plantă care germinează din sămânță sădite de el.
Să revenim la grădina din fața casei. Este musai să plantam numai flori și gazon, sau putem să spargem mitul?
Dacă îți dorești totuși să faci o excepție de la regulă și vrei să plantezi legume în gradina din fața casei, fără a ieși din tiparul aspectului de grădina cu flori, m-am gândit la câteva legume care ar face față cu brio, având două avantaje, și cel estetic și cel de hrană.
1. În primul rând, îmi imaginez câteva ghivece suspendate în care alternează cu grație roșii care curg ( soiuri speciale de ghiveci ) si flori curgătoare albe ex. Begonii sau fucsii. S-ar potrivi foarte bine si florile care excelează prin frunze verzi ex. Floarea păianjen sau iedera. Cred ca roșiile vor fi puse în valoare numai dacă nu venim cu o multitudine de culori în ghivecele vecine.
2. În jardiniere văd ardei iuți pitici care să se intercaleze cu un pătrunjel creț.
3. Acum coboram pe pământ și ne gândim ce legume ar putea sa fie în spațiul din fundal. As vedea câteva tufe de topinambur care fac flori galbene și tije foarte inalte , iar la baza lor, salvie cu flori mov.
4. Într-un colț pe care nu am de gând să îl schimb, as pune asparagus (sparanghel) care este peren. Acesta face un tufiș frumos, verde închis care ne hraneste primavara cu lujerii lui deliciosi. Lângă el merg câteva rădăcini de hrean, care fac niste flori albe, frumoase, cu o înălțime considerabilă, nu mai înaltă decât asparagusul.
5. O boltă frumoasă poate fi făcută din fasolea cățărătoare cu flori roșii Scarlet sau fasolea cu teci mov pe o parte și câteva plante de castraveți în partea opusă, iar la baza lor 4 fire de varza kale mov sau verde. Aspectul va fi umilitor de frumos!
6. Printre tufele de trandafiri roșii putem pune mazarea sparanghel ca mulci, plantă care face niște flori frumoase tot rosii. Astfel vom avea o combinatie de verde rosu, și la înălțime și la bază, iar tecile de mazăre se pot consuma atât timp cât sunt fragede.
7. Primăvara, printre florile înalte, cu bulbi, gen lalale, putem strecura răsaduri de salată creață sau salată roșie. Cred ca vom fi foarte încântați de gustul ei, care vă spun cu mâna pe inimă, nu este ca cea din comerț.
8. Tot primăvara, putem folosi ghivecele în care altfel am fi pus flori, pentru o cultură de mazăre. Este o legumă timpurie și putem profita de faptul că, dupa ce o culegem, putem veni cu câteva tufănici pe care le-am pregătit prin mai multe tăieri, undeva deoparte, în alte ghivece mai fără aspect impozant.
9. Cum facem dacă vrem să cultivăm câteva fire de roșii și nu vrem să pară banală toată treaba? Alegem soiuri cu aspect și culori diferite. Putem face un grilaj frumos pe care să legăm lastarii unor roșii galbene împletite cu unele portocalii sau cu forme crețe mai ciudate. Sigur vor atrage toate privirile, mai mult decât o floare pe care am cultivat-o numai din motivul că vorbim despre grădina din fața casei.
10. Chiar dacă avem flori rustice, ex. nalbă de grădină sau degețel, nimeni nu ne împiedică să plantăm la baza lor câteva răsaduri de sfeclă roșie, care vor ascunde cu frunzele lor splendide, golul de la baza florilor, deoarece aceastea își pierd florile uscate începând de la baza.
Poate că idei sunt sunt multe, importantă este hotărîrea de a sparge tiparele. Ea este cea care ne va da imboldul de a creea.