Salata de gulii murate, rețetă fără oțet, este una din revelațiile anului. Cultiv gulii de mai mulți ani, însă, ori le-am consumat în salata de crudități, ori în amestecul de murături asortate.
Salata de gulii murate se poate prepara doar din gulii, sau, dacă avem mai multe rădăcinoase disponibile, putem face un amestec frumos și, mai ales, sănătos.
Ce avem de făcut
Curățăm guliile și ridichii diverse, dacă alegem să punem, poate chiar varză.
Este bine să folosim un robot, dacă facem o cantitate mai mare, dacă nu, merge și o răzătoare.
Mărunțim toate legumele, le cântărim, apoi le punem într-un vas încăpător.
Pentru fiecare kg de tocătură, punem 34 gr sare grunjoasă. Optional, dar recomand cu drag, punem și o jumătate de linguriță de pudră de curcuma.
Începem să frământăm amestecul cu mâinile, astfel încât să se înmoaie frumos, și să capete o culoare aurie.
Pregătim un borcan cu gura largă, sau mai multe borcane de 800 ml (cum avem disponibile), curate și uscate.
Umplem borcanele, lăsând liber cel puțin 2 degete.
Secretul unei salate simplu de făcut, este modalitatea de acoperire. Pentru asta, căutăm o pungă de mărime potrivită cu circumstanța borcanului, o punem deschisă pe suprafața salatei, punem 1-2 căni de apă în ea, apoi ne asigurăm că suprafață pungii acoperă toată suprafața salatei.
Astfel, fermentarea se face anaerob, (atât cât se poate), nu apare nicio urmă de mucegai deasupra, gazele își fac loc să iasă pe lângă marginea pungii, și este chiar simpatic.
După o zi, scoatem pungă, cu grijă, amestecăm în borcan cu o lingură, să permitem gazelor de fermentare să iasă, și punem pungă cu apă la loc.
Facem acest lucru timp de 5 zile. Important este să ținem borcanul la o temperatura de 15-20 grade C, ca fermentarea să se facă lent, legumele să se păstreze ferme și limpezi. Dacă temperatura este de peste 22-24 grade, procesul fermentației mai crește cu câteva grade, putând ajunge la 27 grade C, astfel legumele vor deveni moi.
După cele 5 zile, putem consuma din salată. Dacă facem cantitate mai mare, o porționăm în borcane mai mici, si le păstrăm în frigider, 4-5 luni, în beci răcoros, câteva săptamâni, sau până la 7 zile, în bucătărie.
Putem servi salata, cu câteva picături de ulei deasupra. Este delicioasă!