Cred ca o gradina lasagna poate fi clasificata in categoria agriculturii mai ciudate, care mie imi trezeste nenumarate curiozitati si placeri.
Ca si faimoasa mancare italiana, stratul lasagna este format din mai multe randuri de materiale biodegradabile si pamant. Si, pentru inceput, am folosit drept chenar un vechi toc de geam, pe care l-am pus pe solul fara nici o pregatire in prealabil. Poate fi pus pe iarba sau pe un sol mai greu, humos, sau oriunde va place.
Se poate incepe din toamna sau din primavara.
Primul strat este de ziare sau cartoane.
Ziarul se pune in grosime de vreo 8 foi, cartonul, o foaie, apoi putina cenusa, se continua cu un strat de frunze uscate, altul de materiale “verzi”, iarba, urzici, coji de mere, cartofi, resturi vegetale utilizate in bucatarie.
Condimentam iar cu cenusa si zat de cafea si punem compost sau mranita amestecata cu pamant de gradina.
Daca inaltimea ne permite putem sa mai punem un strat de frunze uscate si unul “verde” si apoi pamant. Si gata pentru plantat sau insamantat.
Avantajul este ca putem sa gradinarim si in locurile mai putin accesibile din punct de vedere al solului, ca putem da o utilizare corecta a resturilor menajere biodegradabile, structura solului de la baza se imbunatateste foarte mult si, in cazul in care il facem mult mai inalt, putem lucra cu usurinta, fara a ne da dureri de spate. 🙂
Mai vorbim.
Gradinariti cu dragoste!