Este toamna si, vrand-nevrand, trebuie sa ne gandim la primavara urmatoare, la planuri si idei noi, la schimbari de decor sau la solutii pentru problemele care le-am avut anul acesta.
Plantarea bulbilor de lalele face parte din activitatile pe care trebuie sa le facem toamna. Fie ca avem bulbii din colectie personala, fie ca ii cumparam, ne inarmam cu rabdare, cu o sapa, un plantator de bulbi si multa imaginatie si gata, la treaba :))
Daca vrem sa plantam numai cate un bulb, folosim plantatorul dar, daca vrem sa plantam bulbii in grup, folosim o sapa.
Eu, anul acesta am hotarat sa plantez bulbii in grupuri de cate 8 . Asa am citit ca se ajunge la un efect cat mai natural. Pamantul se lucreaza inainte, in functie de cat de plin de ierburi sau intelinat sau nu, este. Eu l-am curatat de buruieni, l-am desfundat usor si afanat si am pus ceva compost si am amestecat pamantul
Pentru acesti 8-10 bulbi, depinde de marime, se sapa o groapa de 20cm adancime si 30 cm latime.
Se planteaza bulbii cu varful in sus si se acopera cu pamant. Eu am marcat fiecare groapa cu cate un bat sau o eticheta, pentru a putea sa mai plantez intre grupuri alte plante. Chiar azi, am vazut un aranjament deosebit cu lalele si panselute. Se uda abundent si se mulceste solul. Nu avem decat sa asteptam primavara. La fel, se pot planta si celelalte flori bulboase care infloresc primavara, narcise, zambile, crinii, etc
Atentie! Lalelele cu lastari sfrijiti sau vestejiti sunt contaminati deseori cu mucegaiul cenusiu, cauzat de ciuperci. Pe frunze si lastari apar pete brun-deschise, iar pe bulbi pete negre. Dezgropati si distrugeti imediat plantele contaminate. Deci, atentie si la bulbii pe care ii achizitionati!
Mai vorbim.
Gradinariti cu dragoste!