Cum se recoltează semințe de salată, astfel încât să nu mai fie pline de resturi vegetale? Asta este o întrebare pe care o primesc mereu.
Ar fi ușor să zic, păi, le scuturăm inflorescențele și le vânturăm un pic, astfel încât să zboare resturile mai ușoare, însă am aflat (de pe grupul meu de grădinărit bio, sărumâna Geta!) că se poate și mai profi.
Astfe, se acoperă inflorescențele cu o pungă de hărtie, se taie tulpina și, dacă sunt foarte uscate, se disperseaza ușor de flori, dacă nu, se mai lasă în punga legată la gură, în soare cateva ore, până devin mai casante, ca să zic așa.
Frecăm bine floarea până se scutură toate semințele, apoi le punem intr-un vas cu apă, unde resturile se vor ridica la suprafață, de unde le putem îndepărta cu ușurință, iar apa o varsăm în grădină, să ne fericim cu răsaduri ieșite singure, când ți-e lumea mai dragă.
Semințele, în cea mai mare parte, se lasă pe fundul vasului, iar deasupra, va rămâne un strat consistent de resturi uscate, insă implicit și semințe. Așa că, nu aruncați toată treaba de desupra la canal, ci mergeți cu ea în grădină și împraștiați-o pe straturi.
Odata ce ați rămas numai cu semințele de pe fundul vasului, le puneți în strecurătoare, le scurgeți bine de apă, apoi le răsfirați pe o farfurie, la uscat.
Astfel veți obține semințe de salată curate, ca în magazin.
Grădinăriți cu dragoste!