Stiu ca, uneori, lucrurile evidente nu sunt atat de evidente cum s-ar crede, decat dupa ce creierul ti se lumineaza de o ceata, pe care nu vrei sa o recunosti o vreme. Asa ni s-a intamplat nou, cu centrala termica pe lemne. Am cumparat-o anul trecut si am consumat cu ea, in jur de 5 metri cubi de lemne.
Multumiti nevoie mare, am incalzit casa cu ea, aproape 6 luni de toamna-iarna….Dupa ce vremea s-a incalzit si am incheiat sezonul de incalzire centrala, nu ne-am mai facut vorba cu ea.
Uite asa a trecut vara si a revenit frigul si, implicit, iar timpul de a face focul in centrala. Asa ca…incarcaram cu lemne, reluand procedura de aprindere si, spre surprinderea noastra, incepu sa scota fum peste tot…temperatura nu mai trecea de 60 de grade si nervi si dat vina pe centrala, pe termostat, pe veata…etc.
Si uite asa o lua Gioni al meu la studiat si desfacut cateva usite de unde incepu sa cada multa funigine, batu in tubul flexibil care face unirea cu cosul de fum si se auzea ca fiind plin. Il deslipi, deoarece il etanseizase cu ceva silicon special si, frate, totul era plin de funigine, abia daca mai exista un spatiu mic pe mijloc, prin care sa treaca fumul…cat putea el sa treaca. Cosul de fum il avem din inox, cos care se spala singur de la ploaie, insa si acolo, la baza, se adunase funigine.
In concluzie, daca nu ati facut-o in primavara, acum este musai sa faceti aceasta curatare si nu numai a cosului si a tubului flexibil, cine are, cat si a canalului din spatele centralei pe care iese fumul. Toate astea le-a curatat cu o perie de plastic de damigeni, si a scos foarte, foarte multa funigine. Nu este greu, chiar un pic destractiv, insa iti da o siguranta deosebita.
Acum totul este minunat, nu tu fum iesit pe la usi, nu tu asteptare sa urce gradele, acum temperatura creste in 15 minute, asa cum o facea atunci cand am cumparat-o.
Acum centrala este pregatita pentru iarna.