15 reguli
de supraviețuire în societatea secolului 21
      Nu o să încep prin a face o dramă din schimbările produse în societate după anul 1989. Am să încep prin a spune că trăim niște timpuri în care trebuie să ne conformăm, să învățăm ce este bine și rău înainte de a intra
inconștient în jocul medicorității.  Așa cum spun „cei mari”, tineretul din ziua de astăzi este cu susul în jos și nimic din ceea ce era pe vremea lor nu mai este de actualitate.
Care sunt posibilele (adică sigurele) cauze?
După Razboiul Recelupta de lungă durată dintre democrația americanilor și comunismul sovieticilor, este evident cine a ieșit câștigător. Oamenii erau sătui de constrângeri, de frica zilei de mâine, de asupriri și de tot ceea ce înseamna ideea de comunism. Cum „oferta” americanilor democrați era foarte tentantă, singura opțiune era de a o accepta. Aceasta promitea marea cu sarea iar, din disperare, lumea a fost nevoită sa o adopte. Pe lângă infinitele avantaje, democratia are și ea părțile ei negative care se pot accentua sau diminua în
funcție de cât de civilizată și educată e populația. Cum în România nu se poate vorbi de cuvinte precum „civilizatie”, „educație”, „bun simț” și toate cele, așa cum am menționat mai sus, trebuie să ne conformam pentru a supraviețuii fără dificultați (prea mari).
  Așa dar, am scris câteva reguli demne de urmat pentru a nu fi o
victimă a societații secoulului vitezei (și nesimțirii):
1. Nesimțirea NU este o calitate! Dacă prin: a judeca oamenii la tot pasul, a bârfii pe toți chiar dacă ai sau nu un motiv, a-i arăta cu degetul, a-ți bate joc de ei din diferite motive, a-i jigni și asa mai departe, crezi că ești interesant/inteligent/cool/șmecher, atunci nu meriți să respiri aerul planetei! Îl consumi degeaba.
2. Credeți sau nu, frumusețea chiar vine din interior. Ce nu știu mulți este că ea se reflectă și în exterior fie că doriți sau nu. Așa că, fetelor, voi care faceți din fețele voastre o opera de artă (defapt un kitsch), nu arătați decât că nu sunteți mulțumite cu aspectul vostru fizic, că sunteți nesigure pe voi și încercați să mascați ceea ce interiorul vrea să îl arate și exteriorului. Sunt și alte metode de infrumusețare, trebuie doar să căutați.
3. Maneaua NU este muzică. Punct!. Manele sunt o enumerare de sunete și vorbe menite să facă bani pe seama proștilor. Ele nu exprima nimic (sau nimic din ceea ce ar trebui).
4. Creați-vă propiul stil vestimentar. Este mai mult decât jenant să vezi încă 100 de oameni cu haine ca ale tale. Chiar dacă mulți spun că „nu haina îl face pe om”, stilul vestimentar te poate influența foarte mult și poate contribuii cu mult la respectul celor din jur. Există internet, poți să îți faci un plan vestimentar inspirându-te de pe tot felul de siteuri. NU este neapărat nevoie să ai bani pentru a avea propriul stil vestimentar! Dacă știi ce cauți, second-hand-ul este mama mallurilor.
5. Nu faceți mișto de prietenii voștrii în diferite circumstanțe precum alte grupuri decât cel cu care tu și amicul/amica ta sunteți obișnuiti. De exemplu, dacă ajungi cu amicul tau cel mai bun să stai de vorbă cu alte persoane decât cele cu care v-ați obsinuit, nu este deloc ok să începi să îl iei la mișto pe prietenul tău în fața celorlalti, doar pentru a-i impresiona. Deasemenea, nu este în regulă să faci asta în nici un grup. Prietenia înseamnă respect și dacă nu știi asta, citește din nou regula 1.
6. NU judecați oamenii după cum se îmbracă și după ce muzică ascultă. Chiar dacă regulile 3 și 4 par să spună
total altceva, nu este deloc așa. Stilul vestimentar poate să aducă respectul celorlalti pentru că prin el îți poti etala originalitatea și creativitatea. Dar dacă nu îți place stilul vestimentar al unei persoane asta nu îți dă
dreptul să o judeci. Deasemenea, gusturile muzicale pot, chiar dacă vreți să credeți sau nu, să spună multe despre o persoană. Dar, din nou, asta nu dă nimănui dreptul de a judeca în acest sens.
7. Oamenii au multe de oferit, așa că merită să dai o sansă unei persoane înainte de a o judeca în funcție de : cum se îmbracă, ce muzică ascultă, cu cine umbla, cum arată, în ce școală e, câți bani are (au părinții defapt). O să descoperiți că multe persoane au de oferit comori, trebuie doar să încercați să le deschideți.
8. Fii așa cum ai vrea ca alții să fie! Este pur și simplu patetic să ai pretenții de la toată lumea și tu să fi cu mult sub standardele pe care pretinzi că le ai.
9. Mediul online (Facebook-ul mai exact), nu este un loc în care să îți arăti „smecherimea”. Nu faci decât să îți
arăți neputința de a fi cineva în realitate. Așa că, este cel mai indicat să te comporți frumos și pe Facebook, nu doar în realitate.
10.Dacă un prieten s-a îmbătat la o petrecere (din diferite motive), nu este nici amuzant și nici cool să îl strigi
a doua zi pe stradă „bețivulee”. Suntem oameni, oamenii greșesc, e treaba fiecăruia ce și cum face, atâta timp cât nu îi deranjează pe cei din jur.
11. Vorba aceea „ia-te de cineva pe măsura ta!”. Mult adevăr. Nu esti smecher/cool dacă te iei de unul mai mic
decât tine, din contră, arăți cât esti de penibil și cât de complexat de faptul că nu poți înfrunta pe unul de varsta ta.
12. Attention-Whore, sau disperații după atenție: cel mai bine este să atrageți atenția asupra voastră fără a
folosi copilăreli, glume proaste, și este indicat să nu te bagi în seamă atunci când „nu îți fierbe oala”. Toti te vor cataloga drept un bufon care suferă de atenție.
13. Nu te lăuda cu faptele rele pe care le-ai făcut. Dacă ai impresia că impresionezi pe cineva, atunci greșesti.
Să spargi un geam, să jignesti, să fumezi, să bei, să bați, să distrugi este ușor și nu este nevoie de un efort intelectual și fizic prea mare. Prin asta demonstrezi că, a face lucuri bune si utile, atat pentru tine cât și pentru cei din jurul tau, este o chestie care te depășeste și arată ca ești inferior multora și atât.
14. Nu asculta de părerile celor din jur atunci când știi că nu au dreptate. Desi lumea este uneori un bun critic, de multe ori te trage in jos prin simplele păreri. Trebuie să întelegi că sunt puține persoane în lume care îți vor binele, iar când simți că tu esti în regulă când alții spun că nu, atunci urmează-ți instinctele. Tăria de caracter
și originalitatea sunt apreciate și chiar invidiate de cei din jur. Chiar daca multora nu li se pare ok felul tau de a fi, ei te vor aprecia, fără să își dea seama, pentru aceste calitați. Lumea este în criză de identitate, deci e bine
să ai una.
15. Regula cu numărul 15 nu este o altă regulă, ci o recapitulare a celor spuse mai sus. Așa dar, scopul lor este
de a fi o persoana respectată în societate. Dacă nu îți place să judeci dupa aspect, stil vestimentar, situație financiară și socială, muzica ascultată, dacă crezi că bârfele se duc și vin și nu trebuie ascultate, dacă crezi că a
ajuta pe cineva in nevoie fără a aștepta ceva în schimb este cool, dacă ai încredere în tine și nu îți pasă de ce zic alții atunci când tu știi adevărul, dacă ști că modestie este o calitate, atunci felicitari, poți supraviețui în secolul 21 și încă 50 de ani de acum încolo.
Totul se bazează pe respectul atât față de ceilalți cât și pe cel de sine. Dacă nu îți respecți propria persoană, și nu ai încredere în tine, nici ceilalți nu vor avea. 

Darius D.