Dintre toti ardeii iuti, sau mai bine zis semi-iuti, pe care i-am cultivat, cel mai mult mi-a placut soiul de ardei Long  ThinCayenne , asa zisul ardei bulgaresc.

  Anul trecut am cumparat rasadurile si, dupa cum am mai zis, mi le-au incurcat in piata si am pus in solar (unde nu vroiam),ardei bulgaresc…o groaza.


  Tot raul spre bine, ca productie a fost destula, timpurie,am dat si la rude, am mancat toata vara si toamna,am conservat 2 borcane a cate 1,7 kg fiecare si in aceasta iarna, am constatat ca nu mi-au ajuns, la cat de buni au putut sa fie.
  Planta este puternica si nu necesita sustinere, ardeii iuti fiind usori.
  Cei mai frumusei, mai rosii si mai copti, i-am oprit, i-am uscat si tot sambata, (ca era zi de plante cu fructe), am semanat si ceva seminte recoltate din productia mea proprie.Acum astept sa vedem daca rasare.

 Ce am gasit pe net ,combinat cu ce stiu eu despre ei :
Temperatura de germinare: 20-25 grade
Timpul de germinare :14 zile
Inaltimea plantei :60 cm
Inaltimea fructului:15-20 cm
Se preteaza si pentru cultura de sere si solarii (experienta proprie),dar si pentru cultura in gradina, in locuri cu mult soare.
Prefera locurile umede, dar nu suporta sa stea in locuri baltite.
Se pot fertiliza de doua ori pe luna cu ingrasaminte organice diluate, din momentul in care a inceput inflorirea.

   Bun de recoltat, in general, cam la 105 zile de la insamantare. Deci, eu daca am pus semintele pe 19 februarie, la inceputul lui iunie ar trebui sa mananc primii ardei.
 
   Culoarea fructului : de la verde, la galben si la rosu. Se preteaza foarte bine pentru uscare, cei copti, rosii, se insira pe ata si se usuca foarte frumos la soare. Pentru boia, se continua uscarea in cuptor, cu usa deschisa.

   Gust : unii sunt iuti, altii sunt foarte iuti, iar altii nu sunt iuti de loc, motiv pentru care, atunci cand ii conservam, mai ales daca ii taiem felii, se combina de minune si se consuma cu usurinta.
   Se pot consuma in stare proaspata, conservati sau se pot usca si macina pentru boia de ardei.
Mai vorbim.

Gradinariti cu dragoste!