N-am caut prea mult, chiar se poate inscrie in categoria freelancer.
Gradina cu patrate se spune unui fel de gradinarit, pot sa spun foarte distractiv si putem sa il practicam, pentru ca nu trebuie sa ne plictisim cu vechea aranjare a straturilor, cu aleile care impart recoltele, in fiecare an aceleasi.
Ce are nou acest tip de gradinarit, sau mai bine zis ce are diferit fata de alte straturi;
Este un strat inaltat, facut ca si celelalte numai ca acesta este impartit in patrate cu latura de 30 x 30 cm, delimitate de sfoara sau stinghiute de lemn, fiecare dupa posibilitati…
In interiorul unui singur patrat se pot cultiva diferite legume sau plante aromatice, dar numarul lor este exact si este stabilit de gradinarii specialisti in domeniu. In tabelul de la sfarsit am sa trec posibilitate cultivarii si numarul exact de plante.
Primul meu strat, si s-a ivit ocazit odata cu schimbarea tocariei unui ferestre vechi, l-am facut exact pe un loc plin de huma, unde nu crestea decat cate un fir de iarba si papadie ici – colo, si unde nici cartitele nu ar fi indraznit sa isi faca drum, atat era de rau 🙁
M-am inarmat cu un metru, un marker, sfoara si capsatorul de lemn. Am masurat din 30 in 30 cm si am pus semne cu markerul, asa ca am realizat 9 patrate mai mari si cateva dreptunghiuri mici pe margini, pentru ceva cimbrisor tarator. Am pus sfoara si am prins-o cu capsatorul direct pe lemn folosind capsatorul.
Am pus la baza cartoane intregi, netocate si am acoperit in intregime si apoi am pus un strat de gunoi menajer, un strat de frunze uscate, mranita si compost la greu si deasupra tocatura de crengi, ca doar de aceea ne-am cumparat tocatorul, nu? Acest strat este pe post de mulci.
Ce am pus eu, a fost o selectie de plante care le-am combinat dupa regula plantelor companion :
Pentru latura cu tomate, intentionez sa fac un fel de spalier, unde vreau sa le prind in evantai si sa le copilesc mai putin, astfel incat sa se formeze un ” tablou” de rosii in trei culori :))
Pe margini, in dreptunghiurile acele mici ramase, am semanat cimbrisor de camp.
Ce putem planta intr-un patrat de 30 x 30 cm:
1 plante de varza sau broccoli sau dovleac, ardei gras, vanata, conopida, tomata (cate una din fiecare)
2 plante de castraveti
3 dovlecei
4 salate sau fire de patrunjel sau flori
16 ridichii, morcovi sau ceapa
9 fie de spanac sau sfecla, fasole oloaga
16 ridichii, morcovi sau ceapa
Cataratoare pot fi puse pe margini, unde le putem indruma pe suporturi sau araci..
Ce planuri am facut eu si ce o sa iasa, ramane de vazut, important este ca m-am distrat ca un copil si am petrecut o dupa – amiaza minunata!
Gradinariti cu dragoste!