Grădinăritul ăsta te răvășește în fiecare an, iar tu te întrebi mereu, “eu când mai devin grădinarul care să le știe pe toate?” Bine, o întrebare retorică, însă, cu fiecare zi petrecută în grădină, devii mai bun și mai șmecher, dacă ar fi să folosesc un termen mai altfel. Dacă înveți din greșeli, citești mereu despre, discuți în grupuri de oameni cu aceleași preocupari, evoluezi an de an.

Principalele puncte slabe

Anul acesta am avut ploaie, am avut mană, am avut și ploșnița verde.

Ploaia nu ar fi fost rea, dacă nu ar fi fost însoțită și de mană. Cu mana am luptat zi de zi, dar am câștigat bătălii importante, chiar dacă nu pe toate. Mai rea decât mana, a fost ploșnița verde. M-a luat pe nepregătite, pentru că așa o invazie, nu am întâlnit în grădina noastră până în acest an. A început pe fasolea verde, am adunat cât am putut, apoi am plecat în concediu, și într-o săptămână au reușit să invadeze tot.

Am luptat cu adunatul manual și cu uleiul de neem. Ar fi mers foarte bine, dacă aș fi făcut acest lucru de la primele apariții pe fasole. Această măsură va fi una de bază pentru anul viitor.

 

Principalele puncte bune

Anul acesta am avut 50 soiuri de roșii. O minune! Te fac dependentă de grădină, te fac să stai numai cu wow-ul pe față. Pentru ele m-am pregătit cu răsaduri frumoase, suporturi frumoase, solar reparat.

soiuri rosii

Am folosit pentru ele, tinctura de iod, o dată în faza de răsad, și o dată în momentul în care au început să rodească, am folosit var pentru a evita carența de calciu, și a mers foarte bine, am folosit soluția de drojdie de cc. 4 ori, maceratul de urzică și tătăneasă. Producția a fost peste așteptări, având rod copt în grădină pănă la începutul lui noiembrie, și în solar, până în decembrie.

Am avut 5 soiuri ardei și 4 soiuri de vinete. Singurul soi de vinete pe care nu îl voi mai cultiva anul viitor, este cel de turkish orange, pentru că nu am reușit să îi descopăr secretul de a nu mai fi amar.

În grădină, ca învățătură din anii trecuți, am folosit tuneluri cu folie peste răsaduri, până când acestea au crescut mari și puternice. Astfel, am reușit să plantez răsadurile de ardei și vinete, de la sfărșitul lui aprilie, fără să treacă prin faza de stagnare a plantei, din cauza frigului. În solar au excelat, mai ales ardeii. Merită să rezervăm cel puțin un rând pentru ei.

Am avut producție frumoasă de sfeclă, roșie și galbenă, la fel și de morcovi, chiar dacă i-am semănat de două ori și în rânduri succesive. Aici, secretul este să fertilizăm în mai multe etape, și cu soluție de drojdie, și cu tătăneasă sau cenusă, ceva care să conțină potasiu.

sfecla galbena

Cartofii care au trecut de mană au fost frumoși, însă am un soi roșu anume, Sonia, care m-a mulțumit foarte mult. Este timpuriu, mai rezistent la boli, și are un miez gălbui și foarte apetisant, care se pretează și la prăjit, și la piure.

Pentru anul viitor, am în plan să cultiv acest soi, foarte devreme, scăldat în mujdei de usturoi, și cu protecție de piramide solare, pe care le-am probat în acest an.

Fasolea verde a mers bine, dovleceii mai mult decât am putut mânca, anul viitor reduc semănatul doar la un singur soi fără semințe, mazărea a fost, însă puțină, ceapa s-a făcut fix cum ar trebui, și mare, și mică, însă sănătoasă.

Castraveți am cultivat sub tunel, apoi am ridicat tunelul , dar am făcut protecție de folie deasupra. Metoda este foarte bună.

peisaj de gradina

Am încercat să realizez colțuri cu flori și legume, lucru care este foarte nobil și pe care îl voi extinde anul viitor.

Pentru urmatorul an, vreau să extind  metoda protectiilor deasupra straturilor și pe cele pe care voi cultiva roșii, iar pe cele existente, să le întăresc, pentru că unele nu au putut păstra foliile pe ele, în cazul vânturilor puternice.

În concluzie, a fost un an bun. Am învățat multe de la grupul meu de grădinărit bio de pe FB, am diversificat numărul de soiuri și am socializat zilnic cu o mare bucurie.

Grădinăriți cu dragoste!