Oare există o legătură între grădinărit şi bucătărie?

Eu cred ca da.

În momentul în care grădina de legume ţi-a furat parte din sufletul tău, nu mai este decât un pas până când începi să combini roşiile cu busuiocul, varza cu mărarul, brânza cu seminţele de fenicul, ouăle cu dovlecelul şi lista devine infinită. Reţeta de pizza o schimbi după cum vrei, mai ales dacă gratarele de grădină  îţi devin o pasiune.

Numai aşa poţi descoperi cum un buchet de flori, nu iţi bucură numai privirea şi mirosul, ci poţi să foloseşti florile de conduraşi în salate, florile de dovlecel să le umplii cu diferite bunătăţi, plantele aromatice să le toci mărunt cu o clipă înainte de a le folosi, fără a le ţine prin frigider sau paharul cu apă.

Numai asa poţi descrie o reţetă cu aşa o pasiune, încât să faci auditoriul să saliveze în faţa ta.

Când grădina este parte din bucătarie, afli diferenţa între cimbrul verde şi cimbrul uscat, atunci când îl pui în mâncare, patisonul îl găteşti cu tot cu coajă, fără frica, la fel si cartofii noi.

Dacă ne uităm pe canalele tv, cele culinare, vom descoperi că marii şi cunoscuţii bucătari au în spatele lor o grădină, culturi obligatoriu organice şi de o diversitate impresionantă. Acesta este motivul pentru care „sorbim” emisiunile lor. Ce mă întristează mult, este faptul că nici unul nu este din ţara noastră. Martha Stewart, Jamie Oliver, Reymond Blanc, fac diferenţa între bucătarii amatori si cei profesionişti. O sa ziceţi că au o armată de grădinari în spate, dar asta contează mai puţin, importantă este dorinţa de a  face din bucatărie, o prelungire a grădinaritului. Importanţa calităţii ingredientelor folosite în bucătarie trece pe primul plan, iar când acest plan trece de la prioritate la pasiune, descrie un lucru mai profund decât pot eu explica.

sursa,                                  sursa,                                        sursa

Am citit despre acestia, le urmăresc emisiunile, am învaţat atât de multe de la ei, încât mi-ar trebui o postare să le pot mulţumi. Mi-a trebuit ceva timp să îmi dau seama ce au ei deosebit. Mă bucur că am realizat şi acum.