Daca nu ai un crin in gradina, cumpara unul. Apoi o sa vrei, cu siguranta, mai multi. Mi se par flori cu pretentii reduse si usor de ingrijit.
![]() |
aparitia timida a crinilor |
Floarea de Crin are o frumusete angelica. In functie de soi, prefera solul fara calcar, sau traiesc mai multi ani doar in clima din apropierea marilor.In alte locuri nu se pot cultiva mai mult de 2 ani. Eu nu cunosc bine decat doua soiuri, pe care le-am cultivat la mine in gradina, crinul alb si crinul tigrat. Nu am avut deloc probleme cu ei. Din contra, pe cei tigrati i-am taiat bulbii din gresala cu sapa, i-am mutat in vase, le-am schimbat locul si tot au inflorit. Ce este drept tigratii nu sunt parfumati, dar sunt minunati ca aspect. Despre cei albi, nu pot sa spun decat ca au parfum divin.
![]() |
crini albi |
Crinul se inmulteste prin despartirea bulbilor, sau, unele specii, chiar prin seminte care se dezvolta la subtioara frunzelor.Exemplu il am pe crinul tigrat.
![]() |
crini tigrati |
Plantare si ingrijire
– perioada de plantare este primavara sau toamna in regiunile cu clima blanda
– daca aveti o clima mai aspra, tineti crinii in container.Vara ingropati cu tot cu vas in sol, iarna scoateti vasul si pastrati-l in casa.
– se afaneaza solul
– se amesteca in sol o lopata de compost sau mranita
– in solul compact sapati o groapa de 30 cm adancime, asterneti pe fundul gropii un strat de nisip de 5 cm peste care depuneti pamantul de plantare
-musuroiti putin solul in groapa, langa movilita, inainte de plantarea bulbilor, infingeti un arac pentru sustinerea crinilor cand vor creste.
– plantati bulbul pe movilita (15-20 cm adancime fata de nivelul solului)
-bulbii se invelesc intr-o plasa de sarma impotriva soarecilor de camp
– umpleti cu grija groapa cu pamant, presati pamantul, stropiti cu un jet usor de apa si mulciti-l cu scoarta macinata, sau alt material
– legati crinii in crestere de arac
– udati pe vreme secetoasa
– nu mai administrati apa plantelor trecute
– crinii se dezvolta bine in soare dar, baza tulpinii trebuie umbrita
– crinii tigrati dezvolta la subtioara frunzelor seminte, recoltati-le si saditi-le, veti obtine alti crini, care vor inflorii in al doilea an.
Boli
– putregaiul cenusiu – cauzeaza pete porticalii sau brun – deschis pe frunze contaminate de aceasta boala micotica.
– bulbii, in schimb raman sanatosi
– taiati frunzele si stropiti planta cu solutie fungicida
– crinii nu vor inflori in anul urmator
Mai vorbim.
Gradinariti cu dragoste!