Daca nu ai un crin in gradina, cumpara unul. Apoi o sa vrei, cu siguranta, mai multi. Mi se par flori cu pretentii reduse si usor de ingrijit.

aparitia timida a crinilor


Floarea de Crin are o  frumusete angelica. In functie de soi, prefera solul fara calcar, sau traiesc mai multi ani doar in clima din apropierea marilor.In alte locuri nu se pot cultiva mai mult de 2 ani. Eu nu cunosc bine decat doua soiuri, pe care le-am cultivat la mine in gradina, crinul alb si crinul tigrat. Nu am avut deloc probleme cu ei. Din contra, pe cei tigrati i-am taiat bulbii din gresala cu sapa, i-am mutat in vase, le-am schimbat locul si tot au inflorit. Ce este drept tigratii nu sunt parfumati, dar sunt minunati ca aspect. Despre cei albi, nu pot sa spun decat ca au parfum divin.

crin
crini albi

Crinul  se inmulteste prin despartirea bulbilor, sau, unele specii, chiar prin seminte care se dezvolta la subtioara frunzelor.Exemplu il am pe crinul tigrat.

crin
crini tigrati

Plantare si ingrijire
– perioada de plantare este primavara sau toamna in regiunile cu clima blanda
– daca aveti o clima mai aspra, tineti crinii in container.Vara ingropati cu tot cu vas in sol, iarna scoateti vasul si pastrati-l in casa.
– se afaneaza solul
– se amesteca in sol o lopata de compost sau mranita
– in solul compact sapati o groapa de 30 cm adancime, asterneti pe fundul gropii un strat de nisip de 5 cm peste care depuneti pamantul de plantare
-musuroiti putin solul in groapa, langa movilita, inainte de plantarea bulbilor, infingeti un arac pentru sustinerea crinilor cand vor creste.
– plantati bulbul pe movilita (15-20 cm adancime fata de nivelul solului)
-bulbii se invelesc intr-o plasa de sarma impotriva soarecilor de camp
– umpleti cu grija groapa cu pamant, presati pamantul, stropiti cu un jet usor de apa si mulciti-l cu scoarta macinata, sau alt material
– legati crinii in crestere de arac
– udati pe vreme secetoasa
– nu mai administrati apa plantelor trecute
– crinii se dezvolta bine in soare dar, baza tulpinii trebuie umbrita
– crinii tigrati dezvolta la subtioara frunzelor seminte, recoltati-le si saditi-le, veti obtine alti crini, care vor inflorii in al doilea an.
Boli
– putregaiul cenusiu – cauzeaza pete porticalii sau brun – deschis pe frunze contaminate de aceasta boala micotica.
– bulbii, in schimb raman sanatosi
– taiati frunzele si stropiti planta cu solutie fungicida
– crinii nu vor inflori in anul urmator
Mai vorbim.

Gradinariti cu dragoste!