Istoria ardeiului iute nu putea sa inceapa decat din Mexic si s-a intamplat acum 7500 ani ien, insa 1500 de ani a crescut salbatic, pana cand a fost domesticit si cultivat de catre mexicani.

Curiozitatea este ca, desi Mexicul le este mama, Peru este tara cu cele mai multe soiuri cultivate, Bolivia este tara cu cele mai multe soiuri salbatice consumate, iar cu timpul, India a devenit cel mai mare producator, consumator si exportator din lume.

In toata lumea se cultiva 3,8 milioane hectare, rezultand o productie de 33 milioane de tone de ardei iute.

istoria ardeiului iute (ardei-iute-christmas bell)

           Cristofor Columb a jucat un rol important in denumirea lui ca si “pepper” si a raspandirii lui prin intreaga lume.  In 1942, Columb pleca in cautarea Lumii Noi, a unor noi rute comericiale si a piperului, cel care era considerat “aurul negru” si folosit ca moneda de schimb sau ca plata a chiriilor sau salariilor. Odata ajuns in Caraibe, el le-a denumit “Indii” si populatia indigena “indieni”, iar plantele de ardei iute care cresteau salbatic in acele zone, “pepper” datorita asemanarii gustului iute intre ardei si piper. Cand a ajuns in Lumea Noua, ardeiul iute era deja domesticit si consumat.

Totusi nu s-ar zice ca in America Centrala, ardeii a ajuns din Mexic, cum s-ar crede, ci prin intermediul negrilor veniti din Africa, odata cu dezvoltarea comertului cu sclavi. Intre America de Sud si Africa existau rute de comert, prin intermediul carora, navigatorii faceau schimburi de marfuri. Astfel ardeiul iute a ajuns sa faca parte din alimentatia negrilor, o parte din ei ajungand sclavi in America Centrala. In acest mod ardeii au ajuns sa fie cultivati si consumati si acolo.

Din America Centrala si Caraibe a ajuns in Spania, din Brazilia a ajuns in Africa de vest si India De aici a plecat prin Asia Centrala, Turcia si a ajuns si in Ungaria, unde a devenit condiment national ca boia.

In Europa s-a cultivat la inceput, ca o curiozitate in gradinile manastiresti spaniole si portugheze si aici calugarii au incercat sa il dea o utilizare ca alternativa la piper, acesta fiind foarte scump in acea perioada.

Exista aproximativ 25 de specii distincte de ardei iute pe continentul American si 35 de specii in toata lumea.

Putini sunt cei care nu ii consuma, multi sunt cei care o fac, insa o buna parte ii adora pur si simplu. Ardeii iuti sunt ciudati, au o putere de convingere mare, te ademenesc cu gustul lor si chiar iti pot umili existenta, in sensul umoristico-interpretativ 🙂