5 Plante despre care nu știai că sunt otrăvitoare

Poate le admirăm de multe ori frumusețea, dar aceste plante sunt pe cât se poate de toxice deși poate le ai chiar în grădină.

1. Cerceii Doamnei

Sursa: plantozoid.com

Frunzele și radăcinile acestei plante sunt cele mai bogate în elemente toxice. Dacă este ingerată corpul va manifesta reacța normală la otrăvire putând chiar să genereze complicații. Atingerea plantei poate cauza o reacție deasemenea precum iritații și mâncărimi la nivelul pielii.

2. Omag

Sursa: flori-cultura.ro

Toxicitatea acestei plante este temută nu doar la oameni ci inclusiv la creaturile mitologice. Pseudaconitina, substanța otrăvitoare, se găsește în toată structura plantei, cu precădere în florile acesteia. Atunci când este ingerată, ea va genera o serie de efecte neplăcute incluzând senzația de arsuri pe mâini și picioare cât și dureri abdominale. Dacă este consumată în cantități mai mari poate provoca moartea. Simptomele sunt foarte rapide și poate cauza decesul unei persoane adulte în numai 6 ore.

3. Trompeta  îngerilor

Sursa: portlandnursery.com

Deși au un aspect plăcut, această plantă deborează de substanțe toxice, ea fiind întrebuințată, în trecut, ca o armă otrăvitoare. Toxinele ei pot fi absorbite în corp atât prin piele cât și prin inspirarea polenului. Efectele sunt se manifestă asupra sistemului nervos ducând până la halucinații.

4. Cicuta

Sursa: ideegreen.it

Această plantă este atât de toxică încât este considerată cea mai violentă plantă din America de Nord. Poate fi găsită pe malurile râurilor și odată ingerată, afectează sistemul nervos central cauzând o moarte extrem de dureroasă. Crizele și contracțiile musculare violente nu se opresc până când corpul nu cedează complet, toxinele creând deasemenea și probleme respiratorii care duc la sufocare.

5. Hortensia

Sursa: buchetefloria.files.wordpress.com

Plante comune la noi în România, hortensiile conțin niște substante toxice care atunci când sunt consumate produc disconforturi gastrointestinal precum voma sau diaree. Pot să scadă ritmul cardiac și nivelul de oxigen în sânge care produc riscul de probleme respiratorii, crize sau chiar comă. În cantități mai mari duc la insuficiența respiratorie sau cardiacă.

 Cunoscand aceste lucruri, parca as fi mai cu bagare de seama la ce flori imi doresc in gradina. Drept sa spun Hortensia a fost o surpriza pentru mine.

4 comments On 5 Plante despre care nu știai că sunt otrăvitoare

  • Si pentru mine Hortensia este o surpriza, chiar nu stiam ca-i planta toxica. Dar cred ca atata timp cat n-o mananci, nu poate fi periculoasa. 🙂 De ce ai manca hortensie?! 🙂
    Foarte ericuloasa mi se pare Trompeta ingerilor pe care, recunosc cinstit, ca mi-o doream in gradina. Daca polenul reprezinta un risc atat de mare, n-o mai cultiv. 🙁

    • Mihaela, este bine de stiut pentru cine are copii care pot rupe flori, si cum toti copii duc la gura totul…pana la o varsta, mai bine preveii. Trompeta ingerilor am avut-o si eu, insa mi s-a uscat si curios a fost faptul ca daunatorilor nu le-a pasat 🙂 …gen musculita alba de sera..

  • Si mama si bunica au avut datura in gradina si pe veranda si n-am avut niciodata probleme desi de multe ori ma opream sa inspir parfumul cupelor rasturnate … Stiu ca e o planta otravitoare, dar sunt atat de multe plante din categoria asta. Nu merg mai departe de marginea drumului, aici la noi, unde cresc leandrii peste tot. Apoi lacrimioarele, brandusele, nemtisorii, bulbii de narcise si cei de zambile, frunzele de rubarba,fructele de dafin si lista poate continua mult si bine.

Leave a reply: