Hummus-ul/humus, sau pasta de naut, este o mancare pe care trebuie sa o introduci in alimentatia ta, in cazul in care nu ai facut-o deja.

Despre el se spun multe, este o bomba de fibre, proteine si minerale si, va spun din experienta mea, tine de foame.

Citește și rețeta de hummus cu pastă tahini și cu usturoi 

Un fel de mancare numai bun in zilele de post, insotit de o salata de varza acra, castraveti murati sau alte garnituri la alegere. Se poate folosi ca baza pentru sandwish-uri, mai ales daca folosim paine neagra cu seminte sau cu masline.

Se foloseste la prepararea lui o pasta de susan, eu nu am si nu o folosesc, insa este foarte gustos si asa. Totul tine de cum echilibram gustul prin condimente.

Cred ca este un mit, faptul ca nautul este tare si se pregateste greu, din contra, mi se pare mai simplu decat fasolea.

Poate vrei să gătești și ceva din aceste rețete:

Salată de gulii murate

Salată de ridichii cu pudră de sfeclă rosie

Saramură de pui

Hummus/humus – Ingrediente/ 4 persoane

  • 500 gr năut
  • 3-4 căței de usturoi
  • zeama de lămâie
  • sare,
  • 4-5 linguri ulei de masline,
  • condimente preferate – cimbru, piper, boia de ardei ( dulce sau iute)

hummus/humus

Hummus/humus – Mod de preparare

Se pun boabele de naut la inmoi, cel putin 8 ore, sau peste noapte. Se scurge apa in care a stat la inmoi si se pune la fiert in apa mai multa, timp de 45-60 minute, pana cand, luand in mana un bob, acesta se sfarma usor.

Se scurge de apa, insa oprim o ceasca din aceasta pentru a adauga la pasta.

Se lasa pasta de naut sa se raceasca putin.

Se pun in robotul de bucatarie, boabele de naut, usturoiul maruntit, zeama de lamaie, sarea si condimentele si se incepe mixarea. Se adauga din apa in care a fiert si din uleiul de masline, pana se obtine o pasta cremoasa si moale. In timpul mixarii, pasta de naut se mai da jos  de pe peretii robotului, cu ajutorul unei palete, mai ales la inceput, pana capata consistenta cremoasa.

In cazul in care folositi blenderul vertical, atunci va jucati cu el prin tot castronul 🙂

Gustati-l!

Daca mai trebuie sare, usturoi sau zeama de lamaie, completati. In cazul in care este prea consistent si nu mai aveti zeama oprita, puneti apa rece.

Gustati-l!

Daca gustul este echilibrat, puneti hummusul in farfurii mai adanci sau castronele, stropiti cu ulei de masline si pudrati cu boia de ardei. Se pastreaza la frigider, insa se lasa la temperatuta camerei cel putin 15 minute inainte de servire.

Merge foarte bine cu o salata de varza acra 🙂

Incercati-l neaparat!