Castraveti murati sunt acei castraveti care iti fac vara frumoasa, mesele sanatoase, meniuri pline de probiotice, si ce sa o mai lungesc, trebuie sa ii faceti!

Nu este o reteta sofistica, nu are secrete prea mari, insa prin fermentatia lor, intestinele noastre au parte de o doza shoc de bacterii benefice. Cred ca cel mai greu de gasit, la oras, sunt crengutele de visin, insa se merita sa le cautati cel putin de 3 ori pe vara :)))

Restul ingredientelor sunt de gasit, chiar daca stai la tara sau la oras.

borcan

Castraveti murati – Ingrediente si mod de preparare

  • castraveti de vara, si mai mari, si mai mici…cum avem
  • flori de marar
  • crengute de visin
  • usturoi (cc. 2 catei mari la un borcan de 800 gr)
  • sare mare de sac

 

Se culeg castavetii din gradina sau se cumpara, deh, dar sa fie cat mai proaspeti, se spala si si taie potrivit pe fiecare borcan. In cazul in care puneti in borcane mai mari, sau alte recipiente, si intra castravetii intregi, ii crestam doar la capete.

Usturoiul se curata si se taie in doua.

Pentru a monta borcanul, punem pe fundul lui o crenguta de visin facuta rotocol, apoi punem castravetii si usturoiul si floarea de marar. Deasupra se mai pun doua crengute de visin in cruce, pentru a tine castravetii in saramura.

Saramura se prepara punand 1 lingura de sare mare la 1 litru de apa rece.

In general, saramura ocupa cc. o jumatate din capacitatea borcanului, asta ca sa ne facem o idee despre cata saramura sa facem.

castraveti murati

Borcanele se umplu cu saramura, insa mai pastram o cantitate oarecare, deoarece dupa cateva ore, apa intra in castraveti si nivelul ei scade in borcane. Din aceasta cauza ea trebuie completata.

Borcanele cu castraveti se acopera cu un tifon, prosop…ceva prin care sa respire si se lasa la fermentat la caldura, cateva zile. Ne dam seama dupa spuma pe care o face deasupra.

Gustam!!!

Cand zeama este bestiala si castravetii s-au murat, se pun la frigider. Reci sunt nemaipomeniti!!!!!!

 

Conservariti cu dragoste!