Am un filodendron a cărui înălțime stagnează de un an de zile. Face câte o frunză nouă, moare alta, și el rămâne la aproximativ aceeași mărime ca în trecut. Mi-am dat seama că s-ar putea să fie din cauză că planta nu are un suport – iar cum pe piață nu se găsesc decât niște suporturi urâte cu ață de cânepă și nici o coadă de mătură nu aș putea folosi, m-am gândit să desenez câteva modele de suporturi pe care mai apoi să le realizeze un atelier care lucrează cu metal (i.e. Metalocasnica din zona Buzești-Berzei, dacă sunteți în București).

Cine se pricepe și are tot ce îi trebuie, le poate face acasă.

Cred că încăperea în care locuiești nu trebuie să conțină improvizațiile pe care le văd în general în casele oamenilor când vine vorba de sprijinirea plantelor – deși, din aceste improvizații se pot recolta idei ce pot fi duse mai departe și rafinate într-un produs plăcut ochiului.

 

 

 

 

idei suport plante

 

Primul model, cel ce apare și în ilustrația inițială, a fost gândit mai mult pentru planta pe care o am deja, o plantă matură ale cărei frunze deja dezvoltate, n-ar putea încăpea prin elementele celorlalte modele. Structura este inspirată de catargele caselor Art-Deco din București.

.

 

Cel de-al doilea are un model brâncușian ce se regăsește pe opere precum Poarta Sărutului

Este extrem de ușor de realizat, pot fi folosite inele cu care se construiau înainte grilajele pentru ferestrele apartamentelor de la parterele blocurilor. Fiind un model mai degrabă feminin, cred că se potrivește cu plante agățătoare cu flori proeminente.

Al treilea model este inspirat de stative pentru ghivece pe care le-am văzut prin unele scări de blocuri, dar poate la fel de bine să sprijine și plante și are avantajul că nu trebuie băgat în pământ pentru a fi stabil. Recomand ca toate aceste modele să fie executate cu bare de metal cilindrice cu grosime cuprinsă între 6mm și 8mm, apoi vopsite cu o vopsea albă și lucioasă.

Articol scris de Rafi Dubreu.