Treaba, hm, o notiune greu de definit, dar daca cuiva de la oras i se pare ca a obosit dupa ce a sters praful de pe mobila sau a scuturat un pres, sa vina la tara……unde o zi la fan, face cat 100 in camerele de la bloc.
Caldura torida te face sa gandesti intetosat, maieul sa isi schimbe culoarea de atata apa adunata, palmele sa tipe de bataturi vechi si proaspete, gata sa se sparga si sa te sfarsasca, muschii de la maini simti cum explodeaza si din cand in cand te uiti la ceas, avand in cap diferite intrebari” Doamne, mai este mult? Oare vom termina azi?, Ne va prinde ploaia?” Incep sa vina nervii si oboseala te pune la pamant, dar totusi, hai ca mai avem un pic, picul insemnand jumatate de loc :((
Desfaci sticla cu nectar de mere facut in casa si bei fara sa tii cont ca nu iti va mai ajunge pana la final. De fiecare data se sfarseste cu un “Oau, ce bun poate fi!” In clipa aceea ti se pare singurul lucru uman care ti se intampla.
Ajungem acasa, abia tragandu-ne picioarele, ne schimbam de haine ude si trecem la treaba.
Ceee? Alta treaba?
De admirat. Glumeam :))
Castravetii adunati de ieri trebuie pusi in borcane, alt nectarul de mere trebuie pus la foc, trebuiri ” marunte ” prin curte, adunat rosii ca nu mai suporta amanare, poate ca ar mai trebui fertilizat un pic la ardei ca nu prea sunt ok si maceratul este gata, trebuiri “marunte” prin casa, farfurii de spalat sau poate un maturat marunt, vine vaca, trebuie mulsa, oratanii de potolit..
Am terminat afara si am intrat in casa unde este timpul sa trecem la treaba.
Cee? Alta treaba?
Dat cheag la lapte, pregatit cina, sterilizat sticle si borcane pline, un pic de ordine…Luna este demult pe cer si oboseala pare ca este sarita de pe fix si ne clatina. Dar unde vroiam sa ajung, da, la treaba cu reteta de nectar de mere :))
Nectar de mere – Ingrediente si preparare
- mere rosii, mere verzi, mere duci, mere acrisoare….mere curate
- apa, zahar, optional : menta, vanilie, scortisoara, seminte de fenicul
Se spala merele, se feliaza, se pun intr-o oala la fiert cu apa, nu sa acopere merele, mai putin, pentru ca ele isi vor lasa sucul propriu. Dupa ce dau in clocot si merele se inmoaie (se mesteca intre timp sa fiarba uniform)
se opreste focul, se lasa sa se racoreasca merele, apoi se paseaza prin sita potrivita.
Nectarul obtinut se repune pe foc, se adauga zahar dupa gust, mirodenii dupa preferinta si se mai fierbe 2-3 minute. Fierbinte se pune in sticle, se capacesc si apoi se sterilizeaza 30 minute, din momentul in care apa din vas incepe sa faca borboloci.
Se eticheteaza si se depoziteaza in camara.
Se poate dilua jumatate-jumatate cu apa minerala sau plata.
Grozav, delicios, sanatos si tot ce vreti voi!
Gradinariti si conservariti cu dragoste!