Pentru ca am primit acum o luna de zile o intrebare despre compost, vin acum cu cateva precizari despre descompunerea compostului, pentru a nu va ingrijora atunci cand vedeti ciuperci sau alte lucruri pe deasupra.
Prima faza – apare mucegaiul alb care acopera resturile de plante din compost.
Faza de descompunere – apar ciupercile gri, cu palarie ( saptamana 3-7)
Faza de transformare – apar miriapozii si acarienii ( saptamana 8-13). In aceasta faza, in straturile superioare se gasesc insecte si in cele inferioare specii oarbe.
Viermele rosu de compost apare catre sfarsitul fazei de transformare. Compostul devine acum suportabil pentru plante si contine cele mai multe substante nutritive.
Ramele apar in compostul matur, acesta capata o structura faramicioasa cu cocoloase.
Informatiile despre compost sunt atat de complexe, incat am ajuns la concluzia ca trebuie sa citesti informatii, sa le pui in practica, sa urmaresti evolutia si sa capeti experienta cat de cat. Apoi aprofundezi si vei descoperii alte lucruri pe care in prima faza nu le-ai inteles, dar pe care acum “le vezi”cu alti ochii.
Maine sper sa pot sa amestec gramada mea, care pare ca ar avea nevoie de acest lucru :))

 

Voi continua postarile despre compost, pentru ca este la indemana noastra sa ne folosim propriile resurse, pe care sa le transformam in aurul gradinii.

Gradinariti cu dragoste!