Culoarea pamantului depinde de mine sa o schimb si o fac mereu, pentru ca imi place.
Fie ca am inceput sa cultivam cartofi in fan sau frunze uscate, care vor deveni un compost super dupa recoltarea lor,
fie cultivam in straturi inaltate, in locuri in care nici nu ma gandeam vreodata ca ar creste ceva,
fie, cultiv in straturile de anul trecut, care au fost acoperite pe timpul iernii, cu frunze sau plante uscate, intotdeauna imi place sa fac ceva pentru a schimba culoarea pamantului.
Nu mai vreau sa vad bolovani, nu mai vreau sa vad pamant crapat, nu mai vreau sa vad culoarea cenusie sau galbena a pamantului din gradina.
Legumele au inceput sa se ridice , incet cu incet. Punem sisteme de sustinere si ele incep sa le imbratiseze cu disperare. Dar, cum da soarele si nu udam , pamantul devine neprietenos cu mine si nu vreau acest lucru.
Vreau sa ma duc cu drag in gradina, vreau sa gradinaresc din placere si pentru asta, vreau sa schimb culoarea pamantului.
Mranita o dau prin sita, la fel si compostul. Viermii albi a carabusului, se opresc in ea. Umplu o roaba si incep sa ma plimb cu ea prin gradina. Pun cate o lopata la baza plantelor, pentru inceput, apoi, daca mai ramane, pun si pe intervalul dintre randuri. Culoare incepe sa se schimbe. Imi salta inima de bucurie 🙂
Apoi vin cu bucati mici de carton, pe care mi le pregatesc in pauzele de la servici din cutiile de carton utilizate zilnic. In curand, acestea se vor transforma in pamant. Pana atunci tin umezeala si protectie plantelor si nu lasa apa sa se evapore prea repede din pamant
Daca nu am hartii, am buruieni. O sursa inepuizabila. De exemplu, papadia, o privesc, rup florile uscate pentru a preveni o cultura bogata in stratul meu de mazare, dar pastrez florile galbene.
Papadia, mai ales floarea, stimuleaza relatia intre siliciu si potasiu, astfel incat siliciu poate atrage fortele cosmice la sol. Nu e minunat? Pare complicat, dar imi palce cum suna :))
Planta este usor de scos din pamant si pusa printre straturi ca mulci. Un strat bunisor poate schimba culoarea pamantului. Papadia este numai un exemplu. Mai sunt si alte buruieni care pot prisosi intr-un fel si folosi in altul. Cine are paie, poate sa le foloseasca cu succes, cine nu, poate gasi alta solutie la indemana. Totul este de imaginatia fiecaruia. Iarba cosita sau gazonul, frunzele uscate de toamna, straturi subtiri de rumegus, sau scoarta macina, ziare tocate sau caietele vechi ale copiilor, toate ne pot ajuta.
O gradina sanatoasa incepe cu un pamant sanatos.
Gradinariti cu dragoste!