Cea mai simpla, rapida si ieftina metoda de inmultire a celor mai multe plante este butasirea. Este posibila la unele plante anuale si perene, dar si la anumiti arbusti. Deoarece se apropie primavara,  putem da startul la aceasta metoda. Daca la inmultirea prin seminte, caracteristicile anumitor soiuri se pot modifica, prin butasire, planta obtinuta, este identica cu planta mama.


Cum se face
Se taie de pe planta sanatoasa un lastar de 5-15 cm, cu 3-6 frunze, nu prea tanar, nu prea ierbos, dar nici nu prea lignificat si plantati-l intr-un amestec de pamant afanat.

Perioada optima
primavara – taiati butasi de pe plantele din ghiveci, ca de exemplu verbena, fuxii, muscate, pristolnic, datura, leandru..
– de pe plantele perene cum este nemtisorul, hortensii, tufanica, floxul..,taiati butasii, primavara, dupa prima lastarire.
iulie – august,se iau butasi de la arbustii ce vegeteaza vara, cand lastarii tineri nu sunt inca lemnosi, de exemplu rododendronul, trandafirul
in septembrie si octombrie, taiati butasi de pe arbustii vesnic verzi, tufosi si cu frunze aciculare. Aceste plante dezvolta radacini daca sunt usor lignificati. In aceasta perioada puteti taia din nou butasi de pe plantele cultivate in vase.
Reguli generale
– alegeti lastarii sanatosi, fara flori sau muguri
– taiati butasii cu un cutit ascutit si curat, intotdeauna sub un mugur sau petiol.
– plantati butasii in sol permeabil si sterilizat daca se poate.
– asezati butasii in locuri luminoase, dar nu direct in soare, mai ales daca este caldura mare.
– pentru pastrarea unei umiditati  normale, atat a solului cat si a aerului, acoperiti butasii cu folie, fara a uita aerisirea periodica a butasului.
– adancimea de plantare este de 2-3 cm.
– amestecul de pamant este nisip in parti egale cu pamant de flori.
– se indeparteaza regulat frunzele ofilite si pe cele cazute, deoarece pot putrezi si provoca micoze.
– butasii au radacini corespunzatoare cand pe ei apar noi lastari.
-butasii luati de la plantele care contin latex, se lasa cateva ore sa se usuce, apoi se planteaza.

  Eu am folosit metoda asta de multi ani pentru begonii, tufanici, cercelusi, muscate, pristolnici,sporul casei,etc si singurul arbust pe care nu am reusit sa-l inmultesc este rododendronul. Si o alta gresala pe care am facut-o , cand am adus din Grecia lastari de leandru greana, nu am acoperit butasii cu folie si nu am creat umiditatea necesara, fapt pentru care nu s-au prins. Dar atunci nu stiam importanta acoperirii. Am aflat-o apoi. Niciodata nu este prea tarziu.

Gradinariti cu dragoste!