Aceasta minune numita Cozonac, ce sa vezi, este o prajitura traditionala romaneasca, bine si un pic bulgaresca( insa asta nu se pune 🙂 ) Atunci cand credeam ca noi, romanii, nu avem multe retete pe care sa ni le insusim, shoc, uite ca dau de cozonac si ma bucur de mor.

Imi place sa fac aceasta prajitura si sunt pretentioasa la designe, gust, textura si aroma. Are si el ștoul lui, nu il face oricine, nu da bine la oricine( ca sa parafrazez un “mare uom de fotbal”), nu are farmecul maxim in orice perioada a anului, nu iti iese in toate incercarile pe care le faci,  da, este ceva Chic.

S-au chinuit si italienii sa faca ceva asemanator si se numeste Panettone, dar nu are bogatia de arome a celui romanesc, iar forma difera.

Eu il fac de 27 ani, de cel putin 3 ori pe an, obligatoriu de Paste si de Craciun si am conceput diferite umpluturi si impletituri, insa am pastrat aceeasi reteta de baza pentru aluat.

Anul acesta am jubilat cu modelul de leopard, model care nu se face tocmai simplu, insa chiar nu conteaza daca vrei ceva altfel.

 

cozonac leopard cu crema de ciocolata si nuci

Cozonac cu crema de ciocolata si nuci – Ingrediente pentru 2 cozonaci

Aluat

  • 1 kg faina pentru cozonac sau 000
  • 4 oua
  • 300 gr zahar
  • 500 ml lapte
  • drojdie 2 pliculete (dr.Oetker), sau proaspata – cit o nuca
  • zahar vanilat
  • coaja de lamaie
  • sare
  • 3 sferturi de cana de ulei,sau 1/2 pachet de unt

CREMA

  • 1 cana lapte
  • 1 cana zahar
  • 1 cana nuca macinata
  • 1/2 pachet de unt
  • 50 gr cacao
  • 1 sticluta de rom
  • 2 linguri faina sau amidon

.Prepararea aluatului

  • Se cerne faina intr-un castron mai mare. Se punea sarea (cit se ia intre degete), drojdia (daca optati pentru cea uscata), citind instructiunile de folosire de pe plic sau, daca aveti drojdie prospata, se face o maia*, se lasa sa creasca si apoi se toarna peste faina.
  • Intre timp, se pune laptele intr-o craticioara, se pune pe foc, se adauga zaharul, galbenusurile, unu cite unu, mestecindu-se bine cu telul dupa fiecare in parte, vanilia, coaja de lamaie. Se lasa pe foc pana se incalzeste laptele usor, 37 grade, cit suporta degetul si se dizolva zaharul si miroasele.
  • Albusurile se pastreaza int-un castron separat.
  • Se incepe sa se framante aluatul, amestecandu-se laptele astfel preparat, in faina din castron.
  • Se amesteca bine pana se formeaza un aluat bun, usor de framantat. Daca aluatul este prea tare se poate adauga din albusurile oprite, dar batute un pic cu telu sa se desfaca, apoi se continua framantarea pana se inglobeaza si acestea in aluat si se mai inmoaie. Aluatul arata mai ciudat cand se pun albusuri, dar isi revine framantand in continuare. (O prietena pe care am invatat-o aceasta reteta, mi-a zis ca ar fi aruncat aluatul in aceasta faza, in cazul in care nu as fi prevenit-o)
  • Se pune apoi uleiul caldut putin cite putin si se framanta in continuare pana se formeaza un aluat frumos, care nu se mai lipeste de maini si are basicute mici de aer pe deasupra. Daca se foloseste unt,acestea se topeste un pic .
  • Cind se termina de framantat, se acopera aluatul cu un servet si se lasa sa creasca timp de 1 ora (aproximativ).

Crema se face astfel : Toate ingredientele se fierb pe foc pana se ingroasa, apoi se raceste pana la utilizare.

Dupa ce a crescut, aluat se imparte in doua.

Daca vreti cozonac normal la cap :), respectati indrumarile de mai jos.

  • Se ia prima bucata si se intine cu sucitorul, pe masa acoperita cu faina, cu cat intindeti mai mult, cu atat o sa de formeze fasii-fasii, se pune crema pe toata suprafata aluatului si se pune in tava tapetata cu ulei si faina sau cu hirtie cerata. Se face la fel si cu bucata a doua.
    Se lasa sa creasca frumos, la cald, se ung cu ou (albusurile oprite) si se coc in cuptorul incins dinainte.
    Timpul de coacere variaza in functie de cuptor intre 45 si 60 de minute, la 180 grade C si se incearca cu o scobitoare mai lunga sau o tapusa subtire de lemn sau o andrea, care trebuie sa iasa uscata de aluat.

*maiaua
se pune drojdia intr-un castronel, se pune 1 ligurita de zahar, se mesteca pana se lichefiaza, se pune faina pana se ingroasa ca o smantana si se lasa sa creasca. Daca nu creste, nu se foloseste!

 

Cozonac leopard – Procedura de asamblare

Sa o luam de la inceput. Vorbim despre un cozonac, deci jumatate din compozitia de mai sus. Ne mai trebuie asa:

  • 5 gr cacao si 1 lingura de lapte – pentru petele cafenii
  • 15 gr cacao si 2 linguri lapte – pentru petele ciocolatiu inchis
  • pentru glazura 1 ciocolata amaruie si 30-40 ml lapte, si 30 gr nuci sau alune tocate.
  • o tava de cozonac cu dimensiunea fundului de 20/11 cm si am sa va si spun mai jos de ce
  • cuptorul se preincalzeste.

Bun, deci aluatul pentru 1 cozonac in impartim in 2.

Pe una dintre bucati o lasam asa, alba, acoperita cu un celofan, la crescut.

Pe a doua o impartim in 2 bucati. Una pentru petele cafenii, una pentru pentru cele ciocolatii.

Intr-un castron in care s-a framantat aluatul, pentru ca deja este murdar :), punem 5 gr cacao si 1 ligura lapte (daca este fierbinte este si mai bine), se amesteca putin sa se dizolve cacaoa cat de cat si se se pune si bucata de aluat acolo. Incepem sa inglobam cacaoa in aluat pana ce o cam terminam din castron, apoi ne mutam pe masa sau pe o planseta ( am vazut ca au aparut la vanzare) si intindem cu podul palmei aluatul pe toate partile, pana se inglobeaza bine si incepe sa se curete si de pe masa ( o sa vedeti de ce zic). Dureaza ceva timp. O sa devina un aluat maro deschis, usor satirat. Il acoperim cu celofan si il lasam la crescut.

Incepem cu cel de-al doilea si cu cacaoa cea mai multa si facem la fel. Il lasam si pe acesta la crescut, la fel ca si pe celelalte.

Daca va hotarati la acesta forma de impachetare, cea de leopard, atunci momentul in care aluaturile cresc, este cel in care se face crema de mai sus.

Revenim ( dupa o jumatate de ora-trei sferturi…)

Eu am folosim doua unelete accesoriu cu care m-am descurcat, o rigla si un sucitor mic.

ustensile pentru cozonac

Prima data masuram lungimea tavii de cozonac pe care o avem, si trebuie sa ne apropiem de dimensiunile de mai sus. Spun asta pentru ca lungime serpilor din aluat trebuie sa fie dublu lungimea tavii. Bun, am stabilit!

Luam aluatul cafeniu si il impartim in 7 buc.

Luam aluatul ciocolatiu si il impartim in 7 bucati.

Luam aluatul cel mare alb si il impartim in 7 bucati.

Daca nu v-am pierdut pana aici, continuam 🙂 🙂

Toate bucatile de aluat, in total 21 le facem serpi cat mai lungi cc 40 cm, iar daca tava este mai lunga un pic, nu cu mult, incercam sa ii mai lungim, deci dublul lungimii da?

Acum pe cei cafenii ii lasam asa, serpi.

Pe cei albi ii aplatizam cu sucitorul cat putem de bine, pastrand lungimea.

Pe cei ciocolatii ii aplatizam si pe ei cu sucitorul pentru ca pe ei punem crema. Cu cat ii aplatizam mai mult cu atat mai bine. Pe fiecare astfel de aluat ciocolatiu punem crema, o intindem pe toata suprafata lui.

Acum incepem sa construim.

Pe fiecare aluat cu crema punem cate un sarpe cafeniu. Aducem marginile peste sarpe si lipim un pic sa nu iasa crema, apoi il luam si il punem pe un aluat alb si in facem apoi sul. Pastram lungimile! Daca ni se pare ca s-au mai micsorat le sucim pe masa sa isi revina 🙂 

V-am pierdut? 🙂 

Daca nu, inseamna ca avem in fata, pe masa, 7 suluri de aluat cu crema. Pe fiecare le taiem pe jumatate si deci vom avea 14 suluri de cate cc.20 cm. Daca da, va felicit din tot sufletul!

Luam tava mult bagata in seama si punem sulurile in ea astfel:

Primul rand 3 suluri, al doilea rand 4, al treilea rand 5, ultimul 2.  Toata constructia trebuie sa fie uniforma pe suprafata tavii si sa fie cam la nivelul ei. Punem un celofan si lasam aluatul sa cresca inca 30 minute.

Coacem minunatia la 180 grade 40 minute.

Dupa ce scoatem cozonacul din cuptor, facem glazura, topind ciocolata maruntita( eu dau cu ciocanul de snitele in ea, cand este in ambalaj) si laptele. Se toarna peste cozonac si se presara nuci maruntite.

Asta a fost!

Imi pare rau ca in bucatarie nu am avut lumina potrivita pentru a face fotografii pe parcurs, dar poate data viitoare vin cu un update 🙂

Sper sa va incante la fel de mult cum m-a incantat pe mine. In cazul in care vi se pare complicat, faceti cozonacul simplu cum am scris in prima parte a postarii. Este la fel de bun.

In cazul in care aveti intrebari, va astept la comentarii.

Adu magia in casa ta!