Despre Compostarea Bokashi nu am mai scris vreodata, este noutate pentru mine, dar sunt foarte incantata de multiplele utilizari ale acestuia, incat o sa o iau in serios.

Pentru compostarea Bokashi se utilizeaza un sistem de 2 galeti, dar vom ajunge si acolo, insa principalul ajutor este acest ser Lactobacillus care ajuta la o descompunere anaeroba si fara mirosuri neplacute. Cu ajutorul acestui ser, zahar si apa, se inmoaie ziare sau cartoane ca fiind purtatoare de inocul si acestea vor ajuta la descompunerea tuturor resturilor din bucatarie si producerea unui compost deoasebit.
Voi reveni cu amanunte, pana atunci ne pregatim serul. Odata pregatit putem sa ne facem propriile solutii fertilizatoare ” de acasa”( ex.solutia de peste, solutia pentru inflorire, compost din resturi menajere, compost din zat de cafea).

apa de orez

 

apa de orez strecurata

Pasul 1.
Se amesteca o parte orez si doua parti apa. Se agita energic si se scurge in alt vas. Lichidul ar trebui sa fie tulbure. Recipientul in care este pus lichidul ar trebuie sa fie 50-75% plin, deoarece are nevoie de spatiu sa fermenteze. Se acopera recipientul cu un tifon sau sita, lasand aerul sa circule. Se lasa sa stea la intuneric 5-8 zile. Lichidul trebuie sa aibe un miros usor acru. Se strecoara pentru a se elimina orice particule solide.

Pasul 2.
Punem solutia obtinuta intr-un recipient mai mare si se adauga 10 parti lapte. NU se sigileaza bine, pentru a lasa gazele sa iasa. Se lasa 14 zile pana deasupra recipientului se va forma un strat alb, mai gros( ca un fel de branza), lasand in partea de jos un lichid purificat. Acesta se extrage cu ajutorul unui furtunel.
Acum avem propriul Ser Lactobacillus.

Urmeaza update-uri cu poze si cu alte postari despre utilizarea serului.