Nu stiu daca este o intamplare faptul ca imi doresc inca un ” laborator”, altul decat cel in care imi desfasor activitatea zi de zi, un laborator al gradinii mele, dar este clar faptul ca am inceput sa imi adun material si o fac in continuare cu o mare placere, chiar daca dinafara, pare o complicare a vietii.
mazare in jgheaburi

La inceput a fost pamantul, apoi samanta, apoi caldura si vointa, a urmat asteptarea si dorinta. Fir cu fir au inceput sa iasa, sa devina o armata gata sa infrunte viata.
Pentru ele ma pregatesc. Adun, citesc, invat, infaptuiesc, sper.

creson

 

ridichii de luna

 

rasaduri rosii

Am scris despre serul lactobacillus, despre solutia de calciu, acum avem emulsia de peste, urmeaza fertilizator pentru inflorire :)))

Sa revenim la aceasta emulsie de peste :))
Stim ca pestele este o sursa importanta de azot, fosfor…macro si micronutrienti benefici cresterii plantelor.
Din resturile de peste putem face o solutie fertilizatoare grozava pentru plantele noastre. Cum putem face aceasta emulsie, ca prin descompunerea ei, sa nu miroase ingrozitor, asa cum miros in general maceratele ( poate si mai rau:(  )

emulsie de peste

Emulsie de Peste – Cum se prepara

  • o parte resturi de peste
  • 3 parti apa neclorinata
  • 1/3 (din cantitatea de de peste), se pune zahar( se poate folosi orice indulcitor, melasa, zahar brun, miere, siropuri)
  • 2 linguri din ser de Lactobacillus ( eu nu am pus, deoarece serul meu este inca in lucru :))), insa va intra in compozitia urmatoarei portii )
    Ex. 500 gr resturi de peste, 1500 ml apa, 150-160 gr zahar

Totul intra in blender si se maruntesc ingredientele pana devin omogene.
Toate acestea trec intr-un recipient si….acum vine secretul, vor trece la o fermentare anaeroba, la finalul careia, vom obtine un produs fara miros urat.
Folosind tehnica de la damigenele cu vin :)) vom utiliza un dop cu furtun si furtunul il vom introduce intr-o sticla cu apa. Asa vom crea un mediu anaerob.
In 3 saptamani-o luna ar trebui sa fie gata, si acest lucru il vom verfica, mirosind solutia, care trebuie sa aiba un miros normal…usor acid.
Se utilizeaza 2-3 linguri de emulsie la 4 litri apa, cu care vom uda plantele la nivelul solului.
Eu o voi face prima si voi veni cu impresii :)) Rasadurile mele sper sa se bucure de o doza de hrana:))
Este greu? NU.

Update
Dupa o luna, am strecurat emulsia si am folosit-o( nu pe toata bineinteles) pentru fertilizarea rasadurilor si a plantelor din solar, salata, ridichii, spanac.
Miroase un pic a peste, nu se compara cu maceratul clasic de urzica :))))))))))

Deci functioneaza instalatia :)))

emulsie de peste

 

emulsie de peste

Gradinariti cu dragoste!